Kom je moeilijk rond? Deze hulp kun je op je werk krijgen bij schulden
Als je met geldproblemen kampt, draag je die zorgen vaak ook mee op werk. Maar juist op werk kun je aankloppen voor hulp. Als werknemer kun je je werkgever namelijk vragen om allerlei soorten oplossingen om je financiën goed te regelen en eventuele schulden af te lossen. Wat voor oplossingen? Twee experts leggen het uit aan Radar.
Micha Aarts en Tamara Madern zijn praktische experts op het gebied van geldproblemen. Aarts werkt als financieel coach bij budgetorganisatie Nibud, in een team dat zowel werkgevers als werknemers ondersteunt bij schulden. Madern werkt als lector schuldpreventie op de Hogeschool Utrecht. Radar vroeg ze wat je als werknemer kunt regelen met je werkgever.
Wat is je werkgever jou verplicht?
Je werkgever is niet specifiek verplicht om je te helpen met je geldproblemen. De enige verplichting die hij of zij heeft, is om goed werkgeverschap te beoefenen, zegt Madern. ‘Dus stel dat je een schuldhulpverleningstraject in moet, dan moet meedenken zodat je de er ruimte hebt om deel te nemen. Net zoals je ruimte moet krijgen om ziek te zijn.’ Maar je werkgever is er óók bij gebaat dat jij je problemen zo vlug mogelijk oplost, stelt Madern.
Dit kan je werkgever doen om je financieel te helpen
Werkgevers kunnen je in eerste instantie vooral doorverwijzen naar hulpinstanties, zoals het Nibud. Ook kunnen ze je wijzen op online tools en informatie om je te helpen (bijvoorbeeld deze pagina met praktische tips).
Naast informatie kan je werkgever ook de volgende praktische oplossingen bieden.
Vakantiegeld en overuren: praktische dingen om te regelen met je werkgever
Je kunt aanspraak maken op je vakantiegeld, je bonussen en je dertiende maand (als je die hebt). Misschien kun je er een voorschot op krijgen of kunnen de bedragen maandelijks uitgekeerd worden in plaats van jaarlijks. Je kunt je werkgever ook vragen om vrije dagen uit te betalen. Aarts vertelt: ‘Veel bedrijven hebben tegenwoordig keuzebudgetten, dus dan kun je zelf ervoor kiezen om vakantiegeld per maand te laten uitbetalen.’
En misschien kun je overuren draaien. Daar kun je ook een voorschot op nemen: spreek bijvoorbeeld af dat je deze maand 20 uur extra werkt en het geld voor die uren nu alvast krijgt.
Gaat een loonvoorschot helpen?
Maar let op: een voorschot op overuren is iets anders dan een voorschot op je normale loon. Want met een loonvoorschot neem je eigenlijk een nieuwe schuld op je. ‘Met voorschotten moet je echt oppassen,’ zegt Madern. ‘Als je een voorschot neemt op je volgende maand, dan zien we dat de meeste werknemers daar niet mee geholpen zijn. Want van je lopende maand moet je waarschijnlijk ook de lopende vaste lasten betalen.’
Sociaal fonds of personeelsfonds
Sommige grote werkgevers hebben een sociaal fonds (oftewel personeelsfonds) dat jou kan helpen. Madern legt uit: ‘Een sociaal fonds houdt in dat werknemers zelf een kleine afdracht doen - denk aan een euro per loonstrookje. Dat gaat in een fonds dat wordt beheerd door een aantal werknemers.’ Soms betaalt de werkgever ook een verplichte bijdrage.
Aarts vertelt: ‘Alle medewerkers die het financieel lastig hebben, kunnen een beroep doen op het personeelsfonds. Dan wordt er gekeken wat iemand nodig heeft. Soms is het een kleine ondersteuning om boodschappen te doen.’ Volgens Madern is steun uit een sociaal fonds is waarschijnlijk niet genoeg als je al grote, problematische schulden hebt.
Soms kun je een lening krijgen uit een fonds. Als je met die ene lening allerlei kleine schulden aflost, zou dat kunnen helpen om overzicht te krijgen, want dan heb je al je schulden op één plek. ‘Maar dat moet goed bekeken worden,’ tekent Aarts aan.
Zo kan je werkgever helpen bij loonbeslag
Als je een schuldeiser al enkele maanden niet hebt betaald, kan die een deurwaarder op je afsturen om beslag te leggen op je loon. De eerste stap van loonbeslag is dat de deurwaarder informatie inwint bij je werkgever, legt Aarts uit: er wordt gecheckt of je daar echt werkt, wat je salaris is et cetera. ‘Dat is het moment dat je nog met de deurwaarder in gesprek kunt gaan over wat er speelt. Daar kan de werkgever bij ondersteunen: samen bellen met de deurwaarder, bijvoorbeeld, om de communicatie op gang te krijgen.’
Praten met de deurwaarder
Die communicatie is belangrijk, stelt Madern. ‘Veel mensen nemen geen contact op met de deurwaarder omdat ze denken: alles wat ik zeg, kan hij tegen me gebruiken. Maar het is eigenlijk andersom.’ Als je de deurwaarder niets vertelt over je financiële situatie, dan gaat die waarschijnlijk voor het onderste uit de kan. (Hier lees je meer over loonbeslag)
Extra handvatten op werk voor geldproblemen
Sommige werkgevers hebben een budgetcoachingdienst die jou kan helpen met je financiën, vertelt Madern. Wijzer in Geldzaken heeft een voorbeeldlijst van werkgevers die op deze en andere manieren oog hebben voor geldproblemen bij werknemers. Misschien staat jouw werkgever ertussen?
Meer salaris onderhandelen
Je kunt natuurlijk ook proberen om te onderhandelen over je salaris. Dat kan een moeilijk gesprek zijn, dus lees daarvoor deze tips van een loopbaanadviseur en deze tips van een psycholoog.