Geldzorgen bespreken met je werkgever is een gruwel: zo doe je het tóch

22-10-21-schulden-hulp-geldproblemen-werkgever-loon-158979375_s.jpg

Als je je werkgever vertelt over je geldproblemen, dan kan die je misschien helpen om ze op te lossen. Maar dat is een pijnlijk gesprek om te beginnen. Schaamte kan je ervan weerhouden, zeggen mensen die reageerden op onze poll. Hoe stap je over die drempel? Dat vroeg Radar aan Tamara Madern, lector schuldpreventie op de Hogeschool Utrecht. 

Als je moeilijk rondkomt of schulden hebt, dan kun je met je werkgever mogelijk een regeling treffen. Wat voor regelingen er zijn lees je in dit artikel. Daarvoor moet je natuurlijk eerst aan de bel trekken bij je werkgever. Hoeveel mensen doen dat?

Radar vroeg in een poll: als jij in loondienst financiële problemen hebt (gehad), heb je die dan wel eens besproken met je werkgever? 51 mensen reageerden dat ze geldproblemen hebben gehad terwijl ze werknemer waren. Ongeveer de helft van hen (27) is het gesprek met hun werkgever aangegaan; de andere helft (24) heeft dat niet gedaan. 

Deze werkgevers hielpen hun personeel uit de brand

Sommige mensen die het gesprek aangingen, konden op steun rekenen. Iemand schrijft: ‘Ik was alleenstaande moeder en wilde mijn vakantiegeld maandelijks ontvangen. Dat verzoek is gehonoreerd.’ De werkgever van iemand anders deed nog veel meer om te helpen: ‘Mijn werkgever bood uiteindelijk aan om de kosten voor een onderzoek voor mijn kind voor me te betalen (ex-man weigerde bij te dragen). Heb uiteindelijk netjes alles weer terug betaald, maar hij nam op dat moment wel een grote last van mijn schouders!’ 

Volgens Tamara Madern, expert op het gebied van schulden, is het belangrijkste dat je contact zoekt bij geldproblemen. ‘En daar zit al het eerste probleem,’ zegt ze. Een gesprek over geldproblemen begin je niet zomaar, maar deze tips kunnen daarbij helpen.

Besef dat je niet de enige bent

Het gevoel van schaamte is vreselijk en kan leiden tot een isolement, omdat je geen hulp durft te vragen. Drie respondenten in onze poll noemen schaamte dan ook als reden dat zij hun werkgevers niet om hulp vroegen. 

Schaamte is begrijpelijk, zegt Madern, maar niet nodig. ‘Je hoeft je niet te schamen; er zijn veel meer mensen met dit soort problemen. Het belangrijkste is dat je ze gaat aanpakken. Er is hulp!’ 

Vind een subtiele ingang naar het gesprek

Je hoeft ook niet al je schaamte in één keer te overwinnen, want je kunt het moeilijke gesprek klein beginnen. Madern legt uit hoe: ‘Je hoeft niet meteen te zeggen: ‘Ik heb schulden, ik kom niet meer rond.’ Je kunt beginnen met: ‘Ik maak me weleens zorgen over geldzaken’ of ‘Ik maak me zorgen over de hoge inflatie.’ Een andere ingang is vragen of er ondersteuning is bij het invullen bij de belastingpapieren, aanvragen van regelingen of je pensioen. Vakbonden en grotere werkgevers zijn hier wel mee bezig.’ 

Kies de juiste persoon op je werkplek

Sommige respondenten vertelden hun problemen niet op werk uit wantrouwen. ‘Ik was bang dat het tegen me gebruikt kon worden door mijn manager,’ stelt iemand. ‘De relatie met mijn leidinggevende was niet echt goed te noemen,’ zegt iemand anders. 

Madern wijst erop dat je meerdere opties hebt voor wie je wilt aanspreken. Dat kan je eigen leidinggevende zijn, maar ook iemand van de HR-afdeling of de vertrouwenspersoon van je werkplek. Kies degene die je het meeste vertrouwt. Wie weet vind je op die manier een medestander die jouw geldzorgen kan helpen verlichten.