background branding

'Cao-lonen stijgen ongeveer evenveel als inflatie'

22-02-16-cao-loon-salaris-onderhandeling-inflatie.jpg

De cao-lonen zullen dit jaar naar verwachting met 3 procent stijgen. Daarnaast zullen veel werknemers een incidentele loonsverhogingen krijgen, bijvoorbeeld als onderdeel van een promotie. Dat is althans de verwachting van de AWVN, naar eigen zeggen de belangrijkste adviseur van Nederlandse werkgevers voor arbeidsvoorwaarden.

Volgens de AWVN komt de loongroei uit rond de verwachte inflatie van 3 procent. De organisatie baseert zich op alle cao's waarvan de loonstijging voor dit jaar al vastligt. Dat zijn 2 miljoen van de totaal 5,5 miljoen werknemers die onder een cao vallen.

Gemiddelde loonafspraken 2,5 procent in januari

In januari dit jaar zijn 21 nieuwe cao’s afgesloten. Daarbij was de gemiddelde loonafspraak 2,5 procent. Dat is iets minder dan in december vorig jaar. De AWVN verwacht evengoed dat de lonen er verder op vooruit zullen gaan in de loop van het jaar, zoals de laatste tijd sowieso al het geval was. Dat zal ook komen door de krapte op de arbeidsmarkt.

Inflatie lijkt nog geen rol te spelen bij cao-salarissen

De aanhoudend hoge inflatie lijkt volgens de AWVN tot dusver nog geen rol te spelen in de cao-onderhandelingen. Ook omdat afspraken over hogere lonen doorgaans een jaar achterlopen op economische ontwikkelingen.

Radar heeft tips van een loopbaanadviseur als je zelf meer salaris wilt onderhandelen met je werkgever. 

Nieuwe regels in 2022 schelen tientjes per maand

Eerder berekende loonstrookjesverwerker ADP dat werknemers er in 2022 gemiddeld met een tientje op vooruit gaan, vanwege verschillende nieuwe overheidsregels. Maar dat bedrag verschilt per groep. Parttimers en jongeren onder de 21 jaar moeten juist een paar euro's per maand inleveren. Een werknemer met een minimumloon van 1725 euro bruto krijgt er maandelijks 19 euro meer bij dan vorig jaar.

Bron: ANP