CBG: 'Laat alle producten met sint-janskruid registreren als geneesmiddel'

persbericht-sint-janskruid-220118.jpg

Het populaire kruidenpreparaat sint-janskruid, dat vaak gebruikt wordt tegen depressieve en neerslachtige gevoelens, zou niet meer bij de drogist verkocht mogen worden. Dat zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in het AVROTROS-consumentenprogramma Radar.

Sint-janskruid heeft interactie met medicijnen, waardoor die verminderd werkzaam zijn. Dit gaat onder andere om chemokuren tegen kanker, anticonceptiepillen, antidepressiva, middelen tegen afstoting na transplantatie en hartmedicatie.

CBG: 'Dat betekent ook dat het middel via de apotheek wordt verkocht'

Sint-janskruid, dat op dit moment bijna uitsluitend onder de warenwet valt, zou volgens het CBG in de toekomst moeten worden geregistreerd via het college. Hierdoor kan zowel de kwaliteit als de bijeffecten van het middel goed in kaart worden gebracht. 'Dat betekent ook dat het middel via de apotheek wordt verkocht', aldus prof. Dr. Ton de Boer van het college. De apotheker heeft overzicht over het medicijngebruik van patiënten en kan mensen beter waarschuwen voor de wisselwerking met de medicijnen die gebruikt worden.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen wordt benoemd door de minister van VWS en reguleert de kwaliteit, werking en veiligheid van medicijnen.Kijk hier het item van Radar terug voor meer informatie over dit onderwerp