background branding

CBR hervat alle examens, mondkapje verplicht bij afrijden

rijexamen-auto-09052020.jpg

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hervat woensdag 13 mei de theorie-examens voor alle categorieën. Vanaf maandag 18 mei is het CBR ook weer geopend voor praktijkexamens, onder meer voor het rijbewijs van auto en motor.

De komende tien weken worden de uitgestelde afspraken tussen 16 maart en 6 mei ingehaald. Pas als de mogelijkheid er is, kunnen ook nieuwe kandidaten een examen inplannen. Op 18 mei gaan ook de beroepspraktijkexamens weer van start.

Eerder werd al bekend dat de rijscholen onder voorwaarden weer beginnen met autorijlessen voor het auto-, vrachtwagen en busrijbewijs.

Bij het praktijkexamen zijn mondkapjes verplicht. Ook mag de instructeur niet mee bij het examen. 

'Maak motorrijbewijs toegankelijk voor automobilisten'

De RAI Vereniging wil dat de eisen voor automobilisten om op een lichte motorfiets te mogen rijden worden verlaagd. Hiervoor moet het theorie-examen voor een lichte 125cc-motor (A1 motorrijbewijs) komen te vervallen voor iedereen die in bezit is van een B-rijbewijs.

Volgens RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck groeit de behoefte in de 1,5 meter samenleving aan individueel vervoer, zoals de motor. 'Wij moeten er daarom met elkaar voor zorgen dat deze vormen van vervoer toegankelijker worden voor grote groepen reizigers en de flexibiliteit van ons mobiliteitssysteem verbetert', aldus Van Eijck.

De afgelopen periode was het rustig op de weg omdat veel mensen thuis moesten werken. Het is nog onduidelijk hoe dat de komende periode zal gaan. 'Maar op het moment dat iedereen massaal in de auto stapt, groeit weer de druk op ons wegennet.' 

'De motor sluit goed aan bij de wens voor meer individueel vervoer in de anderhalvemetersamenleving, zonder dat het risico op files te veel toeneemt. Wij willen zorgen voor meer keuzevrijheid voor de reiziger. En het mogelijk maken dat het eenvoudiger wordt om tussen vervoersmiddelen te switchen, door op een lichte motorfiets te stappen', aldus Van Eijck.

Minister gaat voorstel 'serieus bekijken'

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) staat niet afwijzend tegenover het voorstel van de RAI Vereniging. 'In de praktijk vraagt motorrijden natuurlijk om andere vaardigheden dan autorijden. Maar dit voorstel van de RAI Vereniging om te kijken hoe dit met de theorie-examens zit, ga ik serieus bekijken.'

Bron: ANP / CBR