background branding

CBS voorziet bijna-verdubbelde energierekening in 2022

18022022-gas.jpg

Nederlanders gaan in 2022 in doorsnee veel meer betalen voor hun energieverbruik. Dat komt vooral door de hogere leveringstarieven van gas en elektriciteit, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Belastingmaatregelen compenseren de hogere tarieven voor een deel. Volgens het CBS is een huishouden met een gemiddeld energieverbruik dit jaar bijna het dubbele kwijt.

Dat huishouden moet dit jaar 2800 euro betalen voor elektriciteit en gas. Dat is een stijging van 1321 euro (86 procent) ten opzichte van 2021. Volgens het CBS zullen de kosten tussen huishoudens in de praktijk sterk verschillen door het verbruik en de afgesloten contractvorm. 'Hoe meer energie een huishouden verbruikt, hoe groter de prijsstijging', stelt het CBS in een toelichting.

Het statistiekbureau heeft eerder afgesloten meerjarige contracten niet meegenomen bij het bepalen van de gemiddelde prijs. De prijsveranderingen zijn berekend 'bij een gelijkblijvend jaarverbruik en op basis van prijzen die in de betreffende maanden door energiemaatschappijen aangeboden werden', aldus het CBS.

Prijzen stegen in een jaar tijd met bijna 350 procent

De prijs van energie steeg vooral door de hogere variabele leveringstarieven. Deze stegen in een jaar tijd met bijna 350 procent en dat kost een huishouden met een gemiddeld verbruik op jaarbasis ruim 1700 euro meer, bijna 1100 euro meer voor gas en 625 euro meer voor elektriciteit. Daar staat tegenover dat huishoudens dit jaar fors minder belasting betalen op energie. Een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik betaalt dit jaar 417 euro minder dan een jaar eerder.

Consumenten die hun tarieven al voor een lange tijd hadden vastgelegd worden niet geraakt door de gestegen leveringskosten. Zij gaan door het belastingvoordeel dit jaar juist minder betalen voor energie.

Kabinet neemt koopkracht de komende maand 'heel goed' mee in overwegingen

"Echt gigantisch". Zo omschrijft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) de stijging van de energieprijzen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft becijferd. Ze zegt dat het kabinet de komende maand "heel goed" naar het koopkrachtplaatje gaat kijken.

Het CBS keek naar de prijzen van januari. Als die aanhouden, betaalt een huishouden met een gemiddeld verbruik dit jaar 86 procent meer voor energie dan een jaar eerder. Adriaansens vindt de conclusies van het CBS "zorgelijk". Ze wijst erop dat het kabinet voor dit jaar al maatregelen heeft genomen. Zo is onder meer de belasting op energie verlaagd.

Door de hoge energieprijzen kan het lonen om je huis te isoleren. Dat kun je doen met onze handige doe-het-zelf-tips voor isolatie.

Bron: ANP