background branding

Energieprijs al per 1 november omhoog bij leverancier Vandebron

21-10-22-energieprijs-vandebron-omhoog.jpg

Energiebedrijf Vandebron verhoogt de prijzen voor mensen met een variabel contract al per 1 november vanwege de hoge gasprijzen. Normaal gesproken passen energiebedrijven de tarieven op 1 januari en 1 juli aan, maar Vandebron zegt niet te kunnen wachten. 'De situatie is zo bizar dat we anders moeten handelen. We moeten ook aan onze organisatie denken', schrijft het bedrijf op Twitter.

Klanten van de Essent-dochter reageren op sociale media kwaad op de verhoging. Dat wordt onder meer veroorzaakt omdat Vandebron op 1 oktober nog aankondigde dat er op 1 januari pas een tariefswijziging zou komen. De energieleverancier verwijst echter naar zijn voorwaarden waarin staat dat bij uitzonderlijke omstandigheden ook op andere momenten prijswijzigingen mogen worden doorgevoerd.

Stroom gekoppeld aan gas

Door relatief lage gasvoorraden zijn de prijzen van die brandstof hard gestegen. Omdat de meeste stroom in Nederland uit gasgestookte energiecentrales komt, beweegt de stroomprijs mee met de gasprijs. Daardoor heeft ook Vandebron, dat alleen groene stroom levert, last van de stijgingen.

Compensatie

Het kabinet kondigde recent maatregelen aan om de stijgende energieprijzen te compenseren. Zo wordt er rond de 3 miljard euro uitgetrokken om via de belastingen burgers te compenseren, onder meer door de belasting op energie te verlagen. Dat komt neer op zo'n 400 euro per huishouden.

Bron: ANP