Energiebelasting gaat omlaag: honderden euro's terug voor Nederlandse huishoudens

151021 meterkast.jpg

Het kabinet neemt maatregelen om de hogere energierekening van consumenten door de sterk stijgende gasprijs te compenseren. Zo wordt er rond de 3 miljard euro uitgetrokken om via de belastingen burgers te compenseren, onder meer door de belasting op energie te verlagen. Dat is zo'n 400 euro per huishouden, zo meldt de NOS.
 

Ook komt er 150 miljoen euro extra voor het isoleren van woningen. Gemeenten kunnen dat in de vorm van vouchers verdelen onder mensen in slecht geïsoleerde woningen. Met die vouchers kunnen zij bijvoorbeeld tochtstrips kopen bij bouwmarkten.

Gasprijzen rijzen de afgelopen tijd de pan uit

Het kabinet had onlangs op aandringen van de Tweede Kamer toegezegd te zullen kijken naar maatregelen om de verwachte hogere kosten voor de stijgende gasprijzen te beperken. Die rijzen de afgelopen tijd de pan uit vanwege internationale ontwikkelingen.

Is de compensatie voldoende?

Het is maar de vraag of de energiecompensatie voldoende is. Lees hier wat het Nibud van de maatregel vindt: 

Is de energiecompensatie wel voldoende? 

Overleg

Door de stijgende gasprijzen dreigt komende winter de energierekening van veel huishoudens met vele tientallen euro's per maand omhoog te gaan. Een deel van het kabinet kwam dinsdag al bij elkaar voor overleg over compensatie voor consumenten en bedrijven, maar zei toen nog verschillende varianten te moeten doorrekenen.

Bron: NOS