Van het gas af en toch een hogere energierekening: hoe kan dat?

De gasprijzen gaan door het dak en daarmee ook onze energierekening. Wie denkt er met een warmtenet goed bij te zitten, heeft het mis. Ook zij gaan mogelijk honderden euro's meer betalen.

Het warmtetarief van stadsverwarming, blokverwarming of duurzame, collectieve WKO-systemen is gebaseerd op de gasprijs. Dat klinkt gek, maar het was ooit bedoeld om de consument te beschermen.

Monopoliepositie

'Als je gebruikmaakt van een warmtenet, dan heb je niks te kiezen. Dan heb je namelijk te maken met een partij die een monopoliepositie heeft', zegt Cindy van de Velde van Vereniging Eigen Huis. 'Om ervoor te zorgen dat je dan niet meer betaalt dan andere mensen die gewoon een gasaansluiting hebben, is deze koppeling destijds bedacht.'

Veel meer betalen

Die koppeling lijkt nu tegen de consument te werken. Omdat de gasprijzen stijgen, moeten ook zij volgend jaar veel meer gaan betalen voor hun warmte.

De maximale tarieven van 2022 worden eind dit jaar bekendgemaakt door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hierbij wordt gekeken naar de tarieven die gasleveranciers per 1 januari 2022 hanteren. 'Dit betekent dat de tarieven voor warmte meestijgen met de gasprijs, ook als deze warmte niet door gas wordt opgewekt', laat de ACM ons weten.

Kabinet

Dinsdag zou een deel van het kabinet samenkomen voor een overleg over de exploderende gasprijs. Of hier ook wordt gekeken naar de koppeling tussen het warmtetarief en de gasprijs, is nog niet bekend. 

Reacties

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Woonbond hebben gereageerd op de uitzending. Je kunt de volledige reacties hier teruglezen:

Vorige uitzending

In de uitzending van 4 oktober 2021 kaartte Radar aan dat je energierekening voor een belangrijk deel verder wordt opgedreven door de hoge energiebelasting die in Nederland wordt geheven. En dat is een politieke keuze. Je kunt de uitzending hier terugkijken:

De helft van je energierekening is belasting

Forumreacties

27
  • Door Radar

De gasprijzen gaan door het dak en daarmee ook onze energierekening. Wie denkt er met een warmtenet goed bij te zitten heeft het mis. Ook zij gaan mogelijk honderden euro's meer betalen door de prijskoppeling tussen gas en energie. Hoe zit het met jouw energierekening? Je kunt de uitzending van 11 oktober 2021 hier terugkijken: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/van-het-gas-af-en-toch-hogere-energierekening-hoe-kan-dat/

  • Door Lady1234

Warmtebedrijf Rotterdam gaat waarschijnlijk failliet.

  • Door 16again

Warmtebedrijf Rotterdam gaat waarschijnlijk failliet.
Daar zijn een hoop oorzaken voor aan te wijzen, maar de huidige prijzen voor energie hoort daar niet bij