Energieleveranciers trekken massaal aanbod in door stijgende prijzen

21-20-6-energieleveranciers-aanbod-energie-prijzen-106031790_s.jpg

Energieprijzen stijgen zo vlug en onvoorspelbaar dat energieleveranciers met de handen in het haar zitten. Daarom trekken zij hun aanbod massaal in, of passen het tussentijds aan: er zijn 70 procent minder aanbiedingen dan normaal. Dat blijkt uit een analyse van online prijsvergelijker Pricewise, die de acties van leveranciers ‘zeer ongebruikelijk’ noemt. 
 

Waar consumenten normaal gesproken uit wel negentig aanbiedingen konden kiezen, zijn dit er nu doorgaans minder dan dertig. De verschuivingen in de energiewereld raken de consument: een gemiddeld huishouden betaalt op 6 oktober 2021 al 500 euro meer dan een week geleden. Een gemiddeld huishouden is hier gedefinieerd als een eenjarig vast contract met een verbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³.

Waarschuwing: ‘Kijk nu naar je energiecontract’

Een gemiddeld huishouden met een driejarig energiecontract betaalt 250 euro meer dan vorige week. Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, raadt iedereen aan om nu naar zijn of haar energiecontract te kijken. ‘Het eind van de prijsstijgingen is nog niet in zicht. We blijven waarschuwen om erger te voorkomen. De prijzen stijgen met honderden euro's in een week tijd. Niemand weet waar dit stopt.’

Gasprijs stijgt met 37% in 24 uur

Normaal gesproken spreken energieleveranciers een vast energietarief af wanneer een consument een contract afsluit, stelt Bleker. Ze weten op dat moment nog niet wat de inkoopprijs van energie gaat zijn in de maanden daarna. Maar in de huidige markt is dat een risico. ‘Was de gasprijs vorig jaar nog historisch laag, nu zitten we op een recordhoogte. Ten opzichte van gisteren is de prijs van gas zelfs met 37% gestegen. En de verwachting is dat het hoogtepunt nog niet bereikt is.’ 

Leveranciers moeten zich dus aan afgesproken prijzen houden, terwijl de inkoopprijzen de komende maanden veel hoger komen te liggen, legt Bleker uit. Om risico’s te verminderen passen ze dus hun aanbod aan: cashbacks en bepaalde looptijden verdwijnen uit het aanbod. Bleker zegt: ‘Dit is een unieke situatie en laat echt zien hoe fragiel de huidige energiemarkt is.’

In twee dagen een stijging van 60%

De Europese gasprijzen gingen woensdag verder omhoog naar een nieuw recordniveau. De prijs steeg in twee dagen met 60 procent door de aanhoudend sterke vraag, beperkt aanbod op de gasmarkt en de verwachting voor kouder weer op het noordelijk halfrond. De Europese Commissie maakt zich zorgen, maar zegt dat er voldoende gasvoorraden in Europa zijn om de winter door te komen.

De prijs van een zogeheten megawattuur gas steeg woensdag met 40 procent tot meer dan 160 euro. Dinsdag steeg de prijs al met 20 procent. De prijs is nu weer gedaald naar ongeveer 131 euro. Door de grote vraag naar gas vanwege het economische herstel van de coronacrisis, het koude voorjaar en minder opgewekte energie uit duurzame bronnen lopen de energieprijzen op en zijn de gasvoorraden kleiner. Daarnaast is het aanbod van Russisch gas beperkt en is het moeilijk om gas elders te vinden, omdat er ook een sterke vraag vanuit Azië is met dus felle concurrentie.

Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson zei woensdag dat de schok van de hoge gasprijzen niet moet worden onderschat. Vooral armere huishoudens worden volgens haar geraakt door de stijgende energiekosten. Ze zei dat de prijzen voorlopig hoog blijven liggen, maar dat er voldoende gas is voor de winter. Ze vindt dat EU-lidstaten moeten kijken naar manieren om armere huishoudens te helpen met de hoge kosten, bijvoorbeeld door energiebelastingen te verlagen of subsidies te verstrekken.

Gasprijzen dalen na energiebijeenkomst in Moskou

De gasprijzen zijn woensdag in de loop van de dag wat gedaald na opmerkingen van de Russische president Vladimir Poetin. Die toonde zich bereid de leveringen aan Europa voor de komende winter op te voeren, nu er wereldwijd bezorgdheid is over het aanbod. Na de uitspraken van Poetin op een energiebijeenkomst in Moskou zakte de prijzen terug tot circa 108 euro.

Poetin zei dat de gasverkoop aan Europa een record zou kunnen bereiken. Critici beschuldigden Rusland er eerder van gasleveringen tegen te houden. Dat wordt door Rusland tegengesproken. De beperkte aanvoer vanuit Rusland wordt genoemd als een belangrijke factor voor het stijgen van de gasprijzen.

Bron: Pricewise