Groot deel van de Nederlanders kan energierekening nauwelijks meer betalen

17092021 energierekening.jpeg

Nederlanders zijn flink meer geld kwijt aan hun energierekening. Vergelijkingssite Pricewise heeft uitgezocht dat een gemiddeld huishouden de energierekening in de eerste helft van dit jaar al met 360 euro zag stijgen. Ten opzichte van vorig jaar was de stijging zelfs meer dan 500 euro.

De sterke toename is volgens Pricewise te wijten aan de oplopende tekorten aan gas en de kostbare opwekking van stroom. Eerder constateerde Pricewise al dat de vraag naar gas groter is dan het aanbod. Ook de opwekking van elektriciteit is erg duur omdat er lange tijd relatief weinig zon en wind was.

Hoogste punt ooit

Pricewise gaat bij zijn berekeningen uit van de prijzen voor een eenjarig vast contract met een verbruik van 3500 kilowattuur aan stroom en 1500 kubieke meter gas. De gastarieven voor één jaar liggen momenteel op het hoogste punt ooit. Het tarief voor stroom bereikte het hoogste punt sinds 2009, meldt Pricewise.

'Het wordt een hele dure winter'

Energiespecialist Tomas Bleker van de prijsvergelijker is daarnaast somber in een vooruitblik voor de komende tijd, zegt hij in een verklaring. 'Als de prijzen blijven stijgen, wordt het een hele dure winter, waarbij je kunt verwachten dat ook de variabele energietarieven per 1 januari een verhoging tegemoetzien. Zelfs een zachte winter drukt de energierekening dit jaar nauwelijks. Zicht op het einde van de tariefstijgingen is er voorlopig niet.'

Lastig om energierekening te betalen

Pricewise stelt op basis van een peiling onder 1000 mensen ook dat veel mensen zich zorgen maken over de stijgende energietarieven. Ongeveer drie op de tien ondervraagden gaven aan dat het lastig wordt de energierekening te betalen als de tarieven in dit tempo door blijven stijgen. 'In andere Europese landen komt de overheid deze huishoudens tegemoet, de vraag is of, en hoe de Nederlandse overheid ingrijpt op Prinsjesdag', aldus dus vergelijkkingssite.

Het onderzoek is verricht in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Bron: ANP