background branding

Zo bespaar je geld op het energieverbruik van je koelkast

15122020 koelkast.jpg

Extra geld besparen? Waarom niet! Maar wist je dat je ook geld kunt besparen op het energieverbruik van je koelkast? Met deze simpele tips kun je dat doen.

Zet de koelkast op een koele plek

Het in ten eerste van belang om je koelkast op een koele plek te zetten. Als je koelkast bijvoorbeeld naast een warmtebron staat, zoals bijvoorbeeld een groot raam waar de zon doorheen schijnt, een radiator of een oven, heeft het apparaat meer energie nodig om koud te blijven. Om die reden hebben mensen vaak hun (tweede) koelkast in de schuur of garage staan.

Zorg voor genoeg ventilatie

Ventilatie is ook van belang. Dit zorgt er namelijk voor dat de compressor niet constant draait. Zorg dus voor wat ruimte tussen je koelkast en de (achter)muur.

Vervang je oude koelkast

Oude koelkasten (en vriezers) zijn energieslurpers. Het is daarom goed om oude apparaten te vervangen voor meer energiezuinige versies.

Een lege koelkast verbruikt meer energie dan een volle

Hoe werkt dit? Als je de koelkast- of vriezerdeur opendoet, komt er steeds warme lucht binnen. Deze lucht moet worden afgekoeld en dat kost energie. Als er minder producten in de koelkast liggen, blijft er meer warme lucht hangen. Omgekeerd blijft er minder warme lucht hangen als je koelkast voller zit, want de producten koelen de koelkast namelijk van binnenuit. Vul je koelkast dus goed of schaf een kleinere koelkast aan als je hem toch niet vol maakt. Hetzelfde geldt dus ook voor je vriezer.

Laat je eten eerst afkoelen voordat je het in koelkast zet

Het bovenstaande is ook toepasbaar als het gaat om warm eten in de koelkast zetten. Ook dan heeft het apparaat meer energie nodig om de warme lucht af te koelen. Dit wil overigens niet zeggen dat je koelkast hier niet tegen kan, maar je kunt dus wel geld besparen als je dit niet doet.

Ontdooien

Nieuwe koelkast hoef je (meestal) niet te ontdooien, maar als je toch een ijslaag in de koelkast hebt, is het raadzaam om deze om de zoveel tijd te verwijderen/ontdooien.

Ideale temperatuur koelkast

Radar besteedde eerder al aandacht aan de juiste temperatuur van een koelkast. Ook dit speelt namelijk een rol als je geld wilt besparen. Je kunt het artikel hier lezen.

Sluit de deur!

En ja, het klinkt logisch en dat is het ook: doe de koelkastdeur dicht en houd hem vooral niet onnodig lang open. Supermarkten wijzen je hier ook op. Ook in dit geval geldt namelijk dat de warme lucht die er binnenkomt weer gekoeld moet worden, en dat kost extra energie én dus meer geld.