Minder betalen voor vaste lasten? Het kan!

201125 besparen vaste lasten.jpg

Je abonnementen, energieleveranciers, verzekeringen en andere vaste lasten op het einde van het jaar herbekijken is een goede zaak. Het vergt wat energie en uitzoekwerk, maar je kunt er veel geld mee besparen. Deze tips helpen je op weg.

Je wil het komende jaar op je langlopende rekeningen besparen? Moeilijk is het niet, zolang je de tijd neemt om jouw situatie te evalueren en in te schatten waar het beter kan. Vergelijk prijzen en aanbiedingen, vergeet subsidies en voordelen vanuit de overheid niet, en weeg alles tegen jouw persoonlijke behoeften af. Goed om te weten: de grootste besparingen realiseer je door op lange termijn te denken. 

Woonkosten, je grootste zorg?

Waarschijnlijk vloeit ook jouw geld, net als dat van de meeste Nederlandse gezinnen en alleenstaanden, voornamelijk naar je woning. Geen slecht idee dus, om eens goed naar je woonkosten en hypotheek te kijken. 

  • Huurtoeslag: Huur je in de sociale sector en valt je inkomen in een lagere categorie, dan kun je waarschijnlijk van een huurtoeslag genieten. Hoeveel bedraagt die vergoeding? Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.     
  • Te hoge huur?: Wie meent dat hij of zij te veel huur betaalt voor zijn woning, kan op de site van de Huurcommissie nagaan, op basis van een puntensysteem, hoeveel de huur maximaal zou mogen bedragen. Via de Huurcommissie kun je eventueel een lagere huurprijs eisen.  
  • Hypotheek: Waarom zou je de hypotheekaanbieders niet opnieuw vergelijken en eventueel overstappen? Herbekijk ook je afbetalingsplan: lukt het je om je hypotheek vervroegd af te lossen, dan bespaar je op lange termijn.   
  • Renteaftrek?: Bij je hypotheekverstrekker of een belastingadviseur kun je navragen of je recht hebt op renteaftrek. 

Energierekeningen en gasbelasting

Je kunt veel geld besparen door naar een andere energieleverancier over te stappen.

  • Opzegboete: Er is wel de eventuele opzegvergoeding om rekening mee te houden, die afhankelijk van de resterende tijd op je contract 50 tot maximaal 125 euro bedraagt. Vaak biedt de nieuwe leverancier aan om die vergoeding aan jou terug te betalen, maar in de praktijk moet je daar vaak wel even op wachten.   
  • Vergelijk ook kleine spelers: Er zijn verschillende sites die je eenvoudig de prijzen en aanbiedingen van de verschillende energieleveranciers laten vergelijken. Kies een site uit waar ook de kleine spelers op de energiemarkt aan bod komen. Bij hen vind je vaak ook deals die niet alleen goed zijn voor je portefeuille, maar ook voor het milieu – want op dat vlak scoren veel grote energiebedrijven slecht.   
  • Alternatief voor gas: De belastingen op gas en stroom stijgen op 1 januari: voor gas betaal je 0,03 euro meer, voor elektriciteit verandert weinig. Wie een gemiddeld gasverbruik heeft, zal de stijging volgend jaar amper merken, dat kun je nagaan met deze rekentool van Milieu Centraal, maar de belasting op gas zal de volgende jaren wel blijven stijgen. Overweeg daarom een alternatief, wat een investering nu zal vragen, om hogere kosten op lange termijn te voorkomen.

Nieuwe premies zorgverzekering

Elk jaar veranderen de premies voor de verplichte zorgverzekering. Het einde van het jaar is een goed moment om alle polissen en aanbiedingen te vergelijken – ook daar zijn handige websites voor – en opnieuw af te wegen of je aanvullende verzekeringen nodig hebt. Je doet er ook goed aan zoveel mogelijk zorgkosten binnen hetzelfde jaar te maken, aangezien je eigen risico van de eerste tot laatste dag van het jaar loopt.

Zo kun je bijna 600 euro besparen op je zorgverzekering in 2021

Mobiel abonnement herbekijken

De bundels en aanbiedingen van mobiele telecomoperatoren lopen sterk uiteen en veranderen vaak, dus je kunt het jaar door vergelijken. Ga na hoe groot je dataverbruik is en hoeveel minuten je belt en kies voor een abonnement die dat volledig dekt: buiten je bundel internetten en bellen kan je veel kosten. Liefst gebruik je zoveel mogelijk wifi, zodat je geen grote databundel op je smartphone nodig hebt.

Overweeg nieuwe autoverzekering

Ook aanbieders van autoverzekeringen kun je eenvoudig vergelijken via een aantal websites. Overweeg om over te stappen naar een goedkopere verzekeraar: polissen kunnen sterk uiteen lopen, terwijl de inhoud van de verzekeringen vrijwel overeen stappen. Een dure WA-autoverzekering dekt vaak niet beter.

Je spaargeld verplaatsen?

De spaarrente is al tijden erg laag, maar wie spaart lijkt steeds slechter af. Meer banken voeren een negatieve rente op spaargeld in. Misschien toch maar overwegen om je spaargeld naar een andere bank te brengen?

Geen tv-abonnement meer?

Heb je al eens overwogen om je tv-abonnement op te zeggen? Als je naast je internetabonnement ook televisie wilt afnemen bij je provider, moet je daarvoor extra geld betalen. Maar er zijn goedkopere alternatieven. 

Geld besparen zonder tv-abonnement, zo doe je dat