De verwarming een graadje hoger, hoeveel kost dat?

27102020 verwarming.jpg

Nu het steeds kouder wordt, staat bij sommige mensen de verwarming al aan. Misschien doe jij dit juist zo laat mogelijk in het jaar om stookkosten te besparen. Maar hoeveel kost het eigenlijk om de verwarming een graadje hoger te zetten?

Kosten

Volgens Milieu Centraal, een platform voor duurzame tips en adviezen, kun je, met de huidige energieprijzen, per jaar ongeveer 350 euro besparen als je de verwarming een graadje lager zet. Omgekeerd geldt dus: de verwarming een graadje hoger zetten, kost je ongeveer 350 euro per jaar. Als het prijsplafond wordt ingevoerd, zou dit een besparing van 140 euro kunnen opleveren. 

De isolatie van je huis is uiteraard een bepalende factor voor wat betreft de warmte vasthouden in je woning. Als je huis slecht is geïsoleerd verlies je namelijk warmte via het dak, muren, ramen en de vloer. Hoe beter je huis is geïsoleerd, des te minder energie je nodig hebt om het te verwarmen.

Zo zet je de eerste stap naar de verduurzaming van je huis

Ideale temperatuur bij thuiswerken

De ideale temperatuur voor in huis is natuurlijk een kwestie van voorkeur. Sinds corona werken veel mensen thuis, waardoor je de verwarming wellicht langer aan hebt staan. Je kunt eventueel het advies van Milieu Centraal volgen. Dit advies luidt: 'Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.'

Volgens Arbo Unie is de beste temperatuur om in te werken ongeveer 21 graden Celsius. In de winter mag het echter ietsje kouder zijn, maar zoals eerder vermeld blijft het een kwestie van voorkeur. De temperatuur van de (thuis)werkplek is niet vastgelegd in de Arbowet.

Bespaartip: ontlucht je verwarming

Als je je verwarming/radiatoren ontlucht, kun je ook wat geld besparen. Een teveel aan lucht in je verwarming kan namelijk erg energieverspillend zijn. Je kunt dit heel simpel zelf doen. Hier kun je lezen hoe:

Hoe moet je je verwarming ontluchten?

Onderzoek Radar

Uit onderzoek van Radar blijkt dat bij een kwart van de ruim 1200 pollrespondenten de verwarming aan gaat zodra het kouder wordt. De overgrote meerderheid (74 procent) stelt het echter zo lang mogelijk uit. Lees hier de volledige resultaten van het onderzoek over het aanzetten van de verwarming. Dit was wel een onderzoek uit 2017, voordat er sprake was van een energiecrisis.

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start