background branding

Verwarming lager of uit als je overdag (even) niet thuis bent?

verwarming-lager-12042021.jpg

Dat je energie en geld kunt besparen als je 's nachts je thermostaat lager zet, weten veel mensen wel. Maar wat als je je huis in de ochtend lekker warm wil hebben, maar je vervolgens het huis uit gaat? Wanneer gaat het lonen om de verwarming lager te zetten?

Als je overdag niet thuis bent is het algemene advies van Milieu Centraal om je verwarming op 15 graden te zetten. Als je vloerverwarming hebt, is het advies om de verwarming op 17 à 18 graden te zetten. 

Maakt het nog uit hoelang je weg bent?

Het kost natuurlijk energie om je huis op te warmen, dus je zou misschien denken dat het onvoordelig kan zijn om je verwarming in korte tijd lager en dan weer hoger te zetten. Maar dit klopt niet helemaal. 'Meteen als je de thermostaat lager zet, begin je met besparen', zegt Pim Nusselder van Milieu Centraal. 'En je gaat meer besparen naarmate je langer weg bent.' 

Als je weet dat je er overdag niet bent, bijvoorbeeld omdat je naar je werk gaat, is het volgens Nusselder het beste om je verwarming in de ochtend uit te laten. Je kunt dan als je weer thuiskomt de verwarming aanzetten en deze aan laten tot je gaat slapen. 

Waarom 15 graden?

'Wij adviseren 15 graden, maar je moet het minimaal boven de 12 graden houden. Anders krijg je vochtproblemen', zegt Nusselder. Je huis wordt vochtiger als de verwarming niet aan staat, wat bijvoorbeeld voor meer schimmels en huisstofmijt kan zorgen. Radar schreef al een artikel met tips over hoe om te gaan met luchtvochtigheid in huis. 

Ook loop je in de winter het risico dat de leidingen bevriezen als de verwarming helemaal uit staat. Een andere reden is dat je huis sneller op een aangename temperatuur is als je de verwarming iets hoger hebt staan. 

Besparing verschilt flink per huis

Hoeveel je kunt besparen is verder erg afhankelijk van je huis en je verbruik. Hoe goed je huis is geïsoleerd speelt daarbij een grote rol. Het bedrag dat je kunt besparen is dus ook gebaseerd op basis van een gemiddelde woning en een gemiddeld huishouden. 

Milieu Centraal heeft per woningtype en mate van isolatie op een rij gezet hoeveel je kunt bezuinigen als je een aantal bespaartips uitvoert. Hierbij is gekeken naar de energieprijzen van nu, maar ook het aangekondigde prijsplafond voor energie. 

Meer bespaartips

Er zijn meerdere manieren om te besparen op je energieverbruik. Zo is het verstandig om alle deuren te sluiten en alleen de ruimtes te verwarmen waar je veel bent.

Overleef de energierekening

Maak jij je zorgen over je energierekening? Radar heeft een nieuwe serie die jou op weg helpt! Misschien wil jouw energiebedrijf je een torenhoog termijnbedrag laten betalen, of weigert je huurbaas je tochtige woning te isoleren. In de serie 'Overleef de energierekening' komt Radar met oplossingen voor dit soort problemen en geeft het daarnaast een karrenvracht aan praktische tips. De serie is nu gratis te zien via NPO Start.