background branding

Onder een elektrische deken de winter door? Dit bespaar je tijdens een avondje bankhangen!

20102022_dekensite.jpg

Probeer jij deze winter ook de verwarming zo min mogelijk aan te zetten om energie te besparen? Hoe goed dit ook voor je gasrekening is, voor jezelf is het een stuk minder plezierig. Gelukkig zijn er allerlei oplossingen te vinden om jezelf warm te houden, zoals: de elektrische deken. 

De elektrische deken is in vele huishoudwinkels en op talloze online shops verkrijgbaar en werkt als volgt: de deken bevat een elektrisch mechanisme met verschillende warmtestanden. In de binnenkant van de deken zitten draden die warmte afgeven en in de meeste gevallen stop je de deken in het stopcontact. 

Dit kost een elektrische deken per avond

Een elektrische deken verbruikt gemiddeld 50 of 60 watt per uur. De stroomprijzen fluctueren aanzienlijk, maar op dit moment betaal je gemiddeld voor 1kWh aan stroom nog 0,895 euro. Dit betekent dat je voor één uur onder je elektrische deken 5 eurocent betaalt. Lig jij zo’n drie tot vier uur onder je deken? Dan betaal je hiervoor slechts zo’n 20 cent. 

Dit kost het verwarmen van je woning met de verwarming

Laat je in plaats hiervan de verwarming de hele avond gloeien? Dan ben je al snel een heel stuk meer kwijt. Zo betaal je per kuub gas op dit moment 3,77 euro. Hoe je dit in vergelijking moet stellen voor een avondje op de bank is echter iets lastiger uit te rekenen dan bij de elektrische deken. 

Een woordvoerder van Milieu Centraal geeft aan: ‘De cv-ketel draait niet de hele tijd, maar zorgt ervoor dat jouw woonkamer op de gewenste temperatuur blijft die jij hebt ingesteld. Hoeveel gas je dus precies in die paar uur verbruikt, dat zal niet makkelijk te bepalen zijn. Dit hangt immers ook enorm af van de grootte van je woonkamer, en of deze goed of slecht geïsoleerd is.’ 

Gemiddeld verbruik per huishouden

Wel geeft de woordvoerder aan dat een gemiddeld huis zo’n 1000 kuub gas per jaar verbruikt, en er ongeveer 200 stookdagen per jaar zijn. Gemiddeld zou je op een dag, volgens deze berekening, dan 5 kuub gas gebruiken om je woning te verwarmen. 

Van deze 5 kuub zou het dan dus alsnog de vraag zijn hoeveel hiervan wordt gebruikt voor je woonkamer. Maar met een prijs van 3,77 euro per kuub gas, zul je hoe dan ook een stuk hoger uitkomen qua prijs dan de prijs voor de elektrische deken. 

Houd vooral jezelf warm

Dat het duur is om je woonkamer te verwarmen staat dus sowieso vast.De woordvoerder van Milieu Centraal geeft ook aan: ‘Het loont sowieso de moeite om de verwarming lager te zetten. Zet je deze bijvoorbeeld op 17 graden in plaats van op 19 graden, dan bespaar je veel meer aan gas dan wat je nodig hebt aan stroom voor de elektrische deken.’ 

Ervoor zorgen dat je zelf warm bent, kost vaak minder moeite en geld dan de hele ruimte proberen op te warmen. Zo kun je op deze manier de verwarming twee graden lager zetten, en zelf onder een warme deken kruipen. 

‘Iedere graad lager op de verwarming scheelt je namelijk zes procent verbruik op jaarbasis. Ga je uit van die 1000 kuub gas, dan zou je dus al per graad 60 kuub gas kunnen besparen. En dat is zeker de moeite.’ 

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start