background branding

Blijf onder het prijsplafond, stel je cv-ketel zo in

ANP-438876928.jpg

Veel mensen verwarmen hun huis nog door middel van een cv-ketel die brandt op aardgas. Mocht je willen besparen op gas, maar niet in de kou willen zitten? Dan zijn er zeker opties. Een paar aanpassingen in de instellingen van je cv-ketel kan zelfs dé manier zijn om onder het prijsplafond te blijven.

Aanvoertemperatuur kan lager

Een cv-ketel verwarmt het water dat door je verwarming gaat. Hiervoor heeft een cv-ketel een thermostaat die zorgt dat het water wordt verwarmd tot een temperatuur van (meestal) 80 graden. Bij de meeste moderne ketels kun je de aanvoertemperatuur ook lager instellen. Als je deze maximale temperatuur verlaagt van 80 naar 50 graden, kun je al fors besparen. Volgens de Consumentenbond kun je bij een aan-uit-thermostaat zo’n honderd kuub gas per jaar besparen. Of je huis ook voldoende verwarmd wordt bij een lagere aanvoertemperatuur hangt af van het type radiatoren dat je hebt. Hele oude radiatoren geven namelijk onvoldoende warmte af om het huis te verwarmen. 

Kraanwatertemperatuur

Een combiketel verwarmt niet alleen het water dat door je radiator stroomt, maar ook het water dat uit de kraan komt. En ook hier geldt dat je deze temperatuur lager kunt instellen om zodoende te besparen op je gasrekening. Houd er in dit geval wel rekening mee dat de temperatuur van het kraanwater niet onder de 60 graden instelt. Als de temperatuur lager is ingesteld, is het risico op legionella groter

Eco of comfort

Veel ketels hebben voor het warme water een zogenaamde comfortstand. Deze stand zorgt ervoor dat het water de hele dag warmer blijft. Als je dan de kraan aanzet voor warm water, heb je vrijwel meteen lekker warm water. Het nadeel is dat het water daardoor ook verwarmd wordt als je helemaal geen warm water nodig hebt. Dat is zonde en daarom is er op veel ketels een eco-stand. Volgens Milieucentraal scheelt een eco-stand je op jaarbasis zo’n 10 tot 20 kuub gas.

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start