Zo zorg je voor je cv-ketel bij lage temperaturen
Hoe voorkom je dat je cv-ketel het begeeft wanneer het kwik onder nul duikt? En wat doe je als je toch in de kou zit? Tips van een expert.
'Als het erg koud is, worden cv-ketels extra beproefd', waarschuwt Dick Reijman van Techniek Nederland. De ondernemersvereniging meldt dat verwarmingsbedrijven overuren draaien wanneer het vriest. 'De levensduur van een cv-ketel is vijftien jaar. Is die ouder of slecht onderhouden, dan geven de vitale onderdelen het eerder op wanneer de cv-ketel langdurig op vol vermogen moet draaien door de kou.'
Veiliger en minder gas
De vereniging benadrukt het belang van goed onderhoud, maar 'niet als verkooppraatje' voor haar leden: 'Een goed onderhouden ketel is veiliger en minder gevoelig voor storing. Ook verbruikt een goed afgestelde ketel aanzienlijk minder gas.' Je ketel (laten) onderhouden is in ieders belang. Dus, wat kun je zelf doen?
Waterdruk op peil houden
Volgens Reijman verzuimen te veel mensen om zelf het water af en toe bij te vullen, wat zeker moet als de waterdruk in de installatie niet goed zit: die druk moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Zo voorkom je dat je verwarmingen gaan rammelen en gaat je cv-ketel zelf langer mee. Dit klusje neemt maar een kwartiertje in beslag, maar je moet er wel aan denken.
Verwarmingen ontluchten
Hoor je tikkende geluiden in de radiatoren in huis? Dan is dit vaak een teken dat er te veel lucht in het cv-systeem aanwezig is. Door deze lucht wordt je woning niet goed warm. Door je cv-ketel te ontluchten kan het water weer ongehinderd door de buizen stromen en overal in huis voldoende warmte afgeven.
Alles radiatoren open
Alles het buiten vriest, doe je er goed aan om álle verwarmingen in huis open te draaien, zeker in slecht geïsoleerde kamers, om te voorkomen dat de cv-leidingen bevriezen. Dat kan op een lage stand, maar zorg ervoor dat de radiatoren nooit helemaal uit staan.
Heb je centrale verwarming, dan kun je je thermostaat zo instellen dat de temperatuur in huis niet onder de 16 á 17 graden zakt. Dat zorgt er ook voor dat de cv-ketel 's morgens niet hard moet stoken om kamertemperatuur te halen, wat ook voordeliger is.
Ketelthermostaat in de gaten houden
Radar kreeg de tip dat aandacht voor de ketelthermostaat nog ontbrak in dit overzicht. Als het vriest, breng je de keteltemperatuur omhoog naar 70 á 75 graden, en zodra het weer dooit, mag de keteltemperatuur terug naar 65 á 70 graden, schrijft Hans. Boven de 10 graden mag de keteltemperatuur naar 60 á 65 graden, zegt hij. 'Zo voorkom je dat de ketel onnodig hard moet gaan werken.'
Sneeuwvrij houden
Als er veel sneeuw valt, denk je ook aan je warmtepomp. Als je sneeuw op de buiten-unit laat liggen, kan je pomptoestel uitvallen. Als het erg koud is, kun je ook de (lege!) buitenkraan en leidingen inpakken en tegen de snijdende wind beschermen, bijvoorbeeld met isolatiemateriaal, dekens of ook bubbeltjesplastic.
Koolmonoxidevergiftiging: levensgevaarlijk
'Ook als het vriest, moet je ventileren', weet Reijman. 'Isolatie is prima, maar sluit ventilatieroosters nooit af. In combinatie met een geiser, een gaskachel of een ander open gastoestel levert dat een kans op koolmonoxidevergiftiging op, waaraan elke winter mensen overlijden.' Dat is dan geen tip voor je cv-ketel, maar wel van levensbelang.
Toch in de kou?
Als je cv-ketel toch in de problemen komt, dan kun je naast een specialist bellen enkele dingen doen, stelt Reijman.
- Het water bijvullen als het peil te laag staat,
- De radiatoren ontluchten,
- Er kunnen kleine storingen zijn die je met de reset-knop kunt herstellen. Lees hiervoor de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant die bij de cv-ketel hoort.