Verwarming 's nachts aan of uit? Zo bespaar je geld
Draai jij jouw thermostaat lager voor je gaat slapen, of zet je je verwarming helemaal uit? Over hoe je slim met je verwarming omgaat, blijven de meningen verdeeld. Wat is het voordeligst? En: wat is beter voor je gezondheid?
Eén ding staat vast: je verwarming 's nachts niet lager zetten, is geldverspilling en slecht voor het milieu. Hoe laag die dan moet, hangt af van hoe goed je woning geïsoleerd is, wat voor verwarming je hebt en ook: welke ruimte je verwarmt. Vergewis je ervan dat als je de verwarming helemaal uitzet, je gasrekening tot wel het driedubbele kan aantikken, doordat je elke dag opnieuw moet stoken.
Vóór bedtijd
Staat je verwarming overdag op 20 graden, dan is de ideale nachtstand 15 graden voor een goed geïsoleerd huis met centrale verwarming. Wie vloerverwarming heeft, kiest voor 17 graden. Minder goede isolatie? Stel de verwarming op 16 graden in, je vloerverwarming op 18 graden. Draai je verwarming een uur voor je gaat slapen al omlaag, om extra te besparen en jezelf te stimuleren je warme bed op te zoeken.
De verwarming een graadje hoger, hoeveel kost dat?
En je slaapkamer?
Volgens gezondheidsexperts is een slaapkamertemperatuur van 18 graden voor gezonde volwassenen ideaal. Voor een goede nachtrust moet je lichaam voldoende kunnen afkoelen. Houd je ramen dicht als het buiten erg koud is, want onder de 12 graden wordt je slaap eveneens verstoord.
Laat je verwarming (toch) uit
Experts menen ook dat je in je slaapkamer beter geen verwarming aanzet omdat die de lucht uitdroogt, terwijl een hoge luchtvochtigheid bevorderlijk is voor je nachtrust. Geen verwarming is natuurlijk ook beter voor je portefeuille en het klimaat. Investeer liever in een kwalitatief donsdeken en warme pyjama. Dierenvriend? Kies voor een deken met niet-dierlijke of diervriendelijke vulling, om op beide oren te kunnen slapen.
Droge lucht in huis, helpt een waterbakje aan de verwarming?