Thuiswerken deze winter? 'Verwarmingskosten gemiddeld tot 155 euro meer'

verwarmingskosten-independer-thuiswerken-10102020.jpg

Mensen die thuiswerken hebben de komende winter waarschijnlijk vaker de verwarming aan thuis. Onafhankelijke vergelijkingssite Independer berekende voor De Stentor dat huishoudens gemiddeld 73 tot 155 euro meer kwijt zijn aan gas dan in een 'normaal' jaar, al zullen de verschillen in de praktijk groot zijn.

De verwachting is dat door het thuiswerken met name de stookkosten toenemen. Independer nam daarom gegevens van netbeheerder Liander onder de loep en komt tot de conclusie dat huishoudens gemiddeld 9,3 procent in de periode van 1 oktober tot 1 april meer gaan besteden aan energie voor verwarming dan vorig jaar.

Piekmoment van energieverbruik verandert

'De meeste huishoudens hebben normaal gesproken een piekbelasting in de ochtend en de avond', zegt Joris Kerkhof van Independer tegen De Stentor. 'We zijn uitgegaan van een huishouden dat bij normaal werk overdag niet thuis is en in de nieuwe situatie de hele dag. Dan is er nog maar één piekmoment, namelijk in de ochtend. Het huis warm houden kost immers minder energie dan het huis verwarmen als het nog koud is. Vanwege de tijdsduur dat de verwarming aan staat, kom je echter toch op 9,3 procent meer energie voor verwarming uit.'

Gemiddelde extra verwarmingskosten kosten in de periode oktober 2020 t/m maart 2021:

  • Normaal 100 euro per maand: 73 euro extra
  • Normaal 140 euro per maand: 103 euro extra
  • Normaal 180 euro per maand: 133 euro extra
  • Normaal 210 euro per maand: 155 euro extra

Hoe hoog de energierekening uiteindelijk uitvalt is moeilijk te zeggen. Dit is namelijk van meer factoren afhankelijk, zoals hoe lang je doucht en hoe warm je de huiskamer wilt hebben. Independer benadrukt dat het gaat om gemiddelden en dat er grote verschillen zijn, maar dat het vooral belangrijk is om je ervan bewust te zijn dat door thuiswerken je energierekening hoger uitvalt. 

Bron: ANP Mediawatch / De Stentor / Independer