background branding

Cv-ketel of boiler uitzetten om te besparen, goed idee?

boilercv-05052021.jpg

Het is wel algemeen bekend dat je geld en energie kunt besparen als je de verwarming wat lager zet als je niet thuis bent of wanneer je slaapt. Maar kun je extra bezuinigen als je de cv-ketel of de boiler helemaal uitzet, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat?

Een cv-ketel wordt gebruikt om de verwarming binnen een huis te regelen en een boiler zorgt voor warm water uit de kraan en de douche. Voor beide gelden andere adviezen wat betreft het uit- of lager zetten.

Cv-ketel uit? Kans op vochtproblemen en bevriezing

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het is niet handig om je ketel helemaal uit te zetten omdat je wil besparen. Dit komt doordat er onder de twaalf graden vochtproblemen in je huis kunnen optreden. 'Zeker als je huis niet goed geïsoleerd is, wat opgaat voor de meeste huizen in Nederland, krijg je onder andere kans op schimmels en huisstofmijt', zegt Pim Nusselder van Milieu Centraal. 

In de winter zouden de leidingen kunnen bevriezen, wat je ook niet wilt hebben. Milieu Centraal adviseert dan ook om je verwarming altijd minimaal op twaalf graden te houden. En kun je in de zomer dan wel je cv-ketel helemaal uitzetten? 'Nee, want ook dan heb je af en toe koude nachten', stelt Nusselder. 

Soms is het nodig om je cv-ketel helemaal uit te zetten, bijvoorbeeld als je deze moet bijvullen. In een ander artikel leggen we je uit hoe je de ketel bijvult

Boiler kun je uitzetten, maar pas op voor legionella

Bij boilers speelt een ander risico, namelijk op bacteriën zoals legionella. Milieu Centraal adviseert om je boiler over het algemeen niet onder de 60 graden te houden, aangezien legionella tot 55 graden overleeft. 

Als je op vakantie gaat, of om een andere reden lang van huis bent, is het advies wel om je boiler helemaal uit te zetten. Anders houdt de boiler water warm voor niets. 'Al gaat dit geen grote besparing opleveren ten opzichte van als je je boiler op standby laat staan', stelt Nusselder. Ook bij een close-in boiler, die in de keuken staat om kokend water uit de kraan te krijgen, is het advies om deze uit te zetten als je er een tijdje geen gebruik van maakt.

Zet je de boiler voor langere tijd uit? Dan is het vanwege het risico op legionella belangrijk dat je de leidingen doorspoelt en de boiler goed laat opwarmen. 

Hoe kun je dan wel besparen?

Je cv-ketel moet je dus niet helemaal uitzetten, maar je kunt wel besparen als je de verwarming tijdelijk lager zet. Een boiler kun je vaak met een tijdklok instellen. Dan wordt het water niet constant warm gehouden, maar alleen op de momenten dat jij het nodig hebt. Je kunt een installateur vragen je hierbij te helpen.