Gaan jouw vaste lasten ook door het dak? Met deze tips bespaar je waar je kan!

290922_besparensite.jpg

Het is pas september, maar de kou komt ons al snel tegemoet. Net nu de energietarieven tot ongekende hoogtes zijn gestegen. Tijd dus om te besparen waar je maar kunt. Natuurlijk kun je een extra trui aantrekken en de verwarming aanzetten zo lang mogelijk uitstellen, maar wat zijn nog andere slimme bespaartrucs? Radar helpt je op weg.

We vroegen onze volgers op Instagram hoe zij ervoor zorgen dat ze ook deze winter warm blijven, zonder de kachel vol aan te gooien. De volgende tips werden ingestuurd: 

Draag truien, sokken en mutsen van wol

Er wordt vaak gezegd: ‘trek een warme trui aan en zet de verwarming een tandje lager’ en hoewel dat inderdaad goed werkt, is het ook slim om de rest van je lichaam goed aan te kleden en dit te doen met het juiste materiaal: wol. Bij wol denk je misschien aan een akelige kriebeltrui, maar wanneer een item is gemaakt van merinowol, kan het ook dun zijn en is het juist zacht en ademend voor je huid. Daarnaast blijft kleding van merinowol jarenlang goed, en is dit dus een slimme investering voor de komende winters! 

Laat de oven en andere apparaten open afkoelen

Heb je net een uurtje groenten gebakken in de oven? Gooi de ovenklep dan open om deze te laten afkoelen, zodat meteen je keuken een stuk mee wordt verwarmd. Deze techniek kun je ook toepassen bij de vaatwasser die klaar is, of denk bijvoorbeeld aan het water waarin je net eten hebt gekookt. Dit kun je meteen door de gootsteen gooien, maar als je het op het fornuis laat afkoelen, creëer je meteen meer warmte in huis. 

Zet een hele kan thee in plaats van een mok

De prijzen voor de elektriciteit stijgen dit keer ook enorm, dus wil je goed opletten wat je verbruikt. Zo is het zonde om voor iedere kop thee de waterkoker aan te zetten, dus vul je liever meteen een hele kan of thermosfles. En kook je wel alleen voor een kopje? Zorg er dan voor dat je niet meer water in de waterkoker doet dan hiervoor nodig is. Hoe meer water je laat koken, hoe meer energie je namelijk verbruikt. 

Kruik op schoot of mee in bed

Wanneer je die hele kan thee aan het zetten bent, kun je ook meteen even een kruik vullen met heet water (geen kokend water). Leg deze op je schoot en die verwarming kan zo een tandje lager. Een kruik blijft ontzettend lang warm en kun je bijvoorbeeld ook de hele nacht bij je in bed leggen!

Blijf allemaal op dezelfde dag thuis

Woon jij met meerdere huisgenoten in een huis? Probeer dan dezelfde thuiswerkdagen af te spreken met elkaar, waarop je de verwarming aan kunt zetten. Dit kan je zomaar een aantal dagen schelen in de week waarop de verwarming aangaat en zo bespaar je ontzettend veel energie en blijf je warm op kantoor. 

Dikke gordijnen voor je raam

De ramen zijn de plekken in je huis waar je het meeste warmte verliest. Door hier dikke gordijnen voor te hangen, verlies je een hoop minder warmte omdat ze als extra isolatielaag dienen. Maar let wel op: schijnt de zon ineens heel sterk? Zorg dan dat je de gordijnen wel open hangt, zodat je kamer van binnen lekker op kan warmen. 

Folie op je enkelglas

Je kent vast de tip om aluminiumfolie achter je radiator op te hangen. Maar wist je dat het ook krimpfolie, een soort vershoudfolie op het enkelglas kan plakken? Het folie zorgt ervoor dat enkelglas 35 procent minder warmte doorlaat naar buiten. Die folie plak je zo over je kozijnen heen als een soort extra raam. Tussen het folie en het raam heb je nu een ruimte met lucht, die isolerend werkt. 

Hang een douchetimer op om kort te douchen

Wanneer je koud en verkleumd thuiskomt en onder de douche springt om op te warmen, vliegt de tijd en spoel je zo liters water weg. Ook hierop kun je flink besparen, door een handige douchetimer of oude waterdichte horloge in je douche op te hangen. Op die manier houd je handig de tijd bij en zorg je ervoor dat je maximaal vijf minuten onder de douche staat.