Zoveel bespaar je op jaarbasis als je korter doucht

14032022 douchen.jpg

Er is de laatste tijd veel te doen over de stijgende energieprijzen. Misschien heb je zelf al enkele bespaartips doorgevoerd. Maar hoeveel kun je eigenlijk besparen als je korter doucht? Radar zocht het voor je uit!

Het warm maken van je douchewater kost namelijk veel energie.

Kosten

Volgens Milieu Centraal, een platform voor duurzame tips en adviezen, is de gemiddelde douchetijd negen minuten. 'Een gemiddeld huishouden dat altijd vijf minuten doucht in plaats negen minuten, bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas, wat neerkomt op ongeveer 90 euro.'

'80 procent van het warme water wordt gebruikt tijdens het douchen'

Een ander interessant feitje is dat 80 procent van het warme water in een gemiddeld huishouden wordt gebruikt tijdens het douchen. 'Een gemiddeld huishouden kan anderhalf jaar lang koken op het gas dat het jaarlijks bespaart door maximaal vijf minuten te douchen', aldus het platform.

Andere tips om korter te douchen en dus te besparen

Misschien heb jij niet door hoelang je eigenlijk onder de douche staat? Hier een aantal tips om toch wat te besparen op je water- en energieverbruik tijdens het douchen:

  • Koop een douchetimer zodat je beter beseft hoelang je onder de douche staat: de timer helpt je herinneren om maximaal vijf minuten te douchen. Dit lijkt misschien kort, maar probeert het eens uit! Het is langer dan je denkt.
0 14032022 douche timer.jpeg
Voorbeelden van douchetimers
  • Gebruik een waterbesparende douchekop: deze douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door, oftewel 20 procent minder water en energie dan met een standaard douchekop. 'Je kunt hiermee dus minder water en energie gebruiken én lekker douchen. Je hebt namelijk toch een goede straal omdat er wat lucht bijgemengd wordt. Als je een regendouche hebt en deze inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 60 procent.' In dit overzicht van Milieu Centraal vind je douchekoppen die gegarandeerd waterbesparend zijn.
  • Houd de tijd in de gaten door een aantal (waarschijnlijk twee afhankelijk van de duur) van je favoriete nummers af te spelen. Het is daarnaast ook een zwingend begin van je dag!
  • Kies (vaker) voor een douchebeurt in plaats van het bad: een bad kost drie keer zoveel water en energie als een douche van vijf minuten. 'Als je elke week één keer badderen vervangt door onder de douche te staan, bespaar je jaarlijks ruim 2.300 liter water en bijna 15 m3 gas (totaal 20 euro).'
  • Koop een thermostatische mengkraan: hiermee kun je je douchewater sneller opwarmen, waardoor je minder water gebruikt.
  • Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water.

Voor meer tips kun je website van Milieu Centraal raadplegen.

Vrijwillig onder een koude douche staan?

Op onze poll over koud douchen reageerden 2688 mensen, waarvan maar liefst 42 procent vol overtuiging onder een koude straal stapt. Een kleine meerderheid van 58 procent moet er dan weer niet aan denken om onder een koude douche te staan en houdt het liever bij een comfortabele, warme douche. Benieuwd naar de andere redenen waarom mensen soms kiezen voor een koude douche? Je kunt de volledige uitslag van de enquête over koud douchen hier lezen.