Zo houd je thuis de luchtvochtigheid op peil deze winter

22-10-29-luchtvochtigheid-vocht-kou-schimmel-160491603_s.jpg

Veel mensen zetten in de winter hun thermostaat naar beneden zetten en houden hun ramen en deuren dicht, om energie te besparen. Zo wordt je huis niet alleen koud maar ook vochtig: ideale omstandigheden voor schimmels. Dus hoe houd je ‘s winters je luchtvochtigheid binnen de perken? Radar legt het uit. 

Het loont om de luchtvochtigheid in huis in de gaten te houden. Vochtige lucht kost namelijk meer energie om te verwarmen dan droge lucht. Daarnaast leidt vocht tot schimmels, die slecht zijn voor je gezondheid: hun dwarrelende sporen kunnen tot luchtwegproblemen leiden.

Hoe merk je dat je huis te vochtig wordt?

Je kunt een hoge luchtvochtigheid herkennen op allerlei manieren. Schimmelplekken zijn zoals gezegd een teken aan de wand. Hetzelfde geldt voor rottend hout, condens op je ramen en een muffe geur in huis. En vochtplekken op de muur of het plafond, natuurlijk.

Hoe vochtig mag de lucht zijn?

Je kunt de luchtvochtigheid daarnaast meten met een zogenaamde hygrometer, oftewel vochtmeter. Zo’n apparaat kost een paar tientjes. Wat voor getal wil je er idealiter op aflezen? De luchtvochtigheid in huis kan het beste tussen de 40 en 60 procent liggen.

Tips om luchtvochtigheid te verminderen

Hoe krijg je de luchtvochtigheid nu op het gewenste niveau? Je zult een balans moeten zoeken tussen ventileren en stoken; tussen vocht en warmte. Maar hier volgen tips om de vochtigheid te beheersen.

Zet ramen vol open zodra je uit bed komt. Zo koelt je huis natuurlijk vlug af, dus sluit ze uiterlijk na 20 minuten. 

Ventileer altijd als je in huis bent. Ook ’s nachts. Dus open je ventilatierooster of zet een raam of deur op een kier. 

Heb je een mechanische ventilator? Zet die dan op stand twee als je thuis bent. Zet hem op de hoogste stand tijdens het koken en douchen, en houd hem daarop tot 30 minuten naderhand. 

Verwarm je woning voldoende. Laat de temperatuur in ieder geval niet onder de 15 graden komen, raadt het RIVM aan. Onder die temperatuur maak je je huis wel erg aantrekkelijk voor schimmels en andere vochtproblemen.

Houd tijdens het douchen de deur van de badkamer dicht, dan verspreidt het vocht zich niet naar andere delen van het huis. Douche niet te lang en droog de douche na gebruik af. Je kunt een raamtrekker of een doek gebruiken. 

Zet tijdens het koken de afzuigkap aan en laat hem aanstaan tot een kwartier na het koken. Als je een afzuigsysteem hebt in je badkamer, zet die dan ook aan tijdens het douchen. En maak de filters van afzuigsystemen minstens een keer per half jaar schoon, of vervang ze.  

Als je de was binnen droogt, zet het wasrek dan naast een raam, deur of ventilatierooster dat je open hebt staan. 

Zet je meubels niet strak tegen de muur aan, maar een stukje van de muur af.

Je kunt vochtvreters kopen: bakjes die vocht opslaan dat ze aan de lucht onttrekken met een zak aan chemische kristallen. Die heb je al voor 5 á 10 euro. Daarnaast kun je een ontvochtiger kopen. Dat is een elektronisch apparaat dat vocht uit de lucht haalt. De prijs varieert van 50 euro tot enkele honderden euro’s. 

Meer informatie over schimmels en luchtkwaliteit

Er komt meer kijken bij een goede luchtkwaliteit in huis. Hoe je thuis gezonde lucht krijgt, lees je in dit artikel. En krijg je ondanks alle tips toch last van schimmels, dan lees je hier hoe je ze verwijdert.

Bron: AD, RIVM, Veste