Bezuinigen tijdens het douchen: water besparen is geld besparen

Douche-man-147916639_s.jpg

Met de huidige gasprijzen is een warme douche of warm bad ook automatisch duurder. Maar ja, je moet toch schoon worden. Gelukkig kan je makkelijk water besparen in de badkamer, wat met de huidige prijzen erg fijn is!

Er zijn verschillende dingen die je kunt kopen om automatisch water te besparen. Zo zijn er  waterbesparende kranen en douchekoppen. Verbruik je minder warm water, dan scheelt dat ook gas. De ene besparende kraan is wat duurder dan de andere. Voor €15 heb je al een eenvoudige waterbesparende douchekop, maar een wasbak kraan is vaak duurder. Wil je niks nieuws aanschaffen? Er zijn ook andere simpele manieren om minder water te gebruiken.

Korter douchen

Het Nibud heeft uitgerekend dat je voor een 9 minuut durende douchebeurt je op dit moment €1,09 betaalt bij een gasboiler en €1,19 bij een elektrische betaalt! Je kunt dus flink besparen als je korter doucht. Als je vijf minuten doucht in plaats van negen minuten is de gasrekening al een stuk lager. Je gebruikt 60 m3 gas minder per jaar komt uit een berekening van Milieu Centraal.

Met het prijsplafond dat in januari ingaat betaal je €1,45 voor gas tot een verbruik van 1200 m3 gas en €0,40 voor elektriciteit. Dat betekent dat je met een paar minuten korter douchen tot wel 87 euro bespaart bij een gasboiler en 24 euro bij een elektrische boiler.   

Hoe zorg je er dan voor dat je korter doucht? Eerder schreef Radar al een artikel over kort douchen en gaven we je tips hoe je dit kan doen. Je kan bijvoorbeeld een douchetimer kopen om de tijd bij te houden. En de misschien nog wel leukere manier om de tijd bij te houden: een playlist. 

Douchen in plaats van in bad

Met een bad verbruik je ongeveer 120 liter warm water per keer. Op dit moment betaal je daarvoor €2,26 bij een gasboiler en €2,79 bij een elektrische boiler. Dat is dus meer dan twee keer zoveel als een douchebeurt! Af en toe een bad nemen is natuurlijk hartstikke lekker, maar het kost dus meer gas. 

Ook minder douchen kan je geld besparen. Als je als gemiddeld gezin om de dag doucht kan dat bijna €300 per jaar schelen. Naast douche of bad nemen is er nog een manier om jezelf te verfrissen. Jezelf wassen met een washandje kan natuurlijk ook. Hierbij gebruik je nauwelijks water, maar wordt je wel lekker schoon. 

Koud douchen

Sommige mensen zweren erbij, anderen moeten er niet aan denken: koud douchen. Het is even wennen, maar je kan er flink mee besparen. Uit onderzoek van Pricewise blijkt dat een gemiddeld gezin met een jaar koud douchen bijna €650 kan besparen. Waarschijnlijk sta je niet te springen om een jaar lang koud te douchen. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar elke keer dat je wel koud doucht is dat positief voor je portemonnee.

De badkamer verwarmen 

Water komt niet alleen uit de kraan, ook door je centrale verwarming stroomt water. Je kunt ook besparen door de radiatoren in de badkamer niet te gebruiken. Vaak ben je er niet zo lang en zijn ze net opgewarmd als je weer weg gaat. Andere kleine dingen die je kan doen zijn:

  • Vang douchewater op en geeft dat aan de planten
  • Doe de kraan dicht als je tanden poetst, scheelt tot wel 20 liter!
  • Check al je kranen en vervang ze als ze lekken

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start