background branding

Stroomt jouw douchebak vol met water? Tijd om het doucheputje schoon te maken!

200422 doucheput site.jpg

Het doucheputje; zo’n plek waar je liever niet naar kijkt, zodat je kan negeren wat er van je lichaam afspoelt als je jezelf hebt schoongeboend. Maar de waarheid is anders: haren, nagels en andere lichaamseigen stoffen verzamelen zich in deze nauwe doorgang en vormen een goede voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. 

En dat wil je natuurlijk liever niet hebben op een plek die helemaal schoon hoort te zijn. De hoogste tijd dus om het opgehoopte vuil in je doucheput te verwijderen. Trek een paar goede schoonmaakhandschoenen aan en ga te werk volgens onderstaande tips: 

1. Verwijder vuil met een stuk ijzerdraad

Doucheputjes zijn vaak erg nauw, reden ook dat ze verstopt raken, waardoor het lastig is om met je vingers haren en ander vuil uit de doorgang te trekken. Een stuk ijzerdraad of een schroef komt hier dan goed van pas, omdat haren hier gemakkelijk aan blijven zitten en je zo in een ruk een hele bos uit de put trekt. 

2. Gooi kokend water door de doucheput

Is het meest grove vuil verwijderd? Breng dan een of twee liter water aan de kook en gooi deze door de je doucheput. Hiermee verwijder je direct zeepresten die zich in de nauwe doorgang hebben genesteld en spoel je de afvoer ook meteen goed door. Wanneer je doucheput nog niet al te veel heeft geleden, is dit soms al voldoende om het grotendeels schoon te maken. 

3. Gebruik een ontstopper

Blijft er toch vuil hangen en kom je er met ijzerdraad of water niet goed bij? Dan kun je natuurlijk altijd een goede oude ontstopper in de hand nemen voor een wat meer agressieve aanpak. Zet de stopper op het putje en maak zo’n tien pompende bewegingen. Hierna controleer je of het water al beter wegloopt. Is dit niet het geval? Dan kun je deze stap nog een aantal keer herhalen. 

4. Maak schoon met soda

Een laatste optie is om de afvoer te ontstoppen met een ontstoppingsmiddel. Mix ongeveer vijftig gram soda met zo’n tachtig milliliter azijn. Giet het schuimende mengsel vervolgens in het doucheputje en laat het zo’n een à twee uur weken, voordat je het weer doorspoelt met warm water. 

Je kunt overigens ook een ontstoppingsmiddel uit de winkel gebruiken, maar dit kan schadelijk zijn voor je leidingen. Het is dus beter om eerst goed na te gaan of jouw leidingen hiervoor geschikt zijn. 

Zo ga je stank uit je doucheputje tegen

Is al het vuil verwijderd, maar heb je nog wel last van een vieze rioollucht afkomstig uit je doucheput? Al eerder schreven we een artikel over de neutraliserende werking van koffiedik en dit valt dus ook goed toe te passen op je stinkende doucheput. Spoel het koffiedik door je doucheput, waardoor de afvoer ontvet wordt en de stank geneutraliseerd wordt. 

Blijft na deze truc je doucheput enorm stinken en heb je het ook al vaker doorgespoeld met kokend water? Dan is het verstandig om een loodgieter te bellen. In dit geval kan er namelijk ook iets mis zijn met de leidingen en dat kun je niet zo snel zelf oplossen. 

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals dit voor de meeste schoonmaakklusjes het geval is, geldt het ook voor je doucheput: vuil en viezigheid voorkomen is beter dan het uit de hand laten lopen tot een verstopping. Check dus na iedere douchebeurt even of er geen haren in het putje zijn blijven hangen, zodat je die regelmatig verwijdert. Daarnaast is het een goed idee om eens in de week of in ieder geval een keer in de twee weken het putje wat grondiger te reinigen.