Zo maak je je douche schoon (zónder duur ontkalkingsproduct)

douchecabine 070421.jpg

Droog jij plichtmatig na elke douche de glazen deuren of stenen wand af, of ben je iemand die kalkaanslag aankijkt met het voornemen vaker je badkamer schoon te maken? Discipline of niet: kalk is onvermijdelijk, maar met deze ecologische tips kijk je zo weer door je douchedeuren heen. Een duur ontkalkingsproduct uit de winkel is alvast nergens voor nodig.

Het vraagt wat moeite, maar als je een kalkvrije douche wil, moet elk gezinslid de ruimte meteen na het douchen droog maken. Hang een douchewisser op om de glazen deuren mee droog te trekken (misschien een speels model als je kinderen hebt?), maar leg vooral een extra droge handdoek klaar om de kranen, stang én de wand meteen droog te kunnen wrijven. Nog beter: gebruik de (droge) handdoek voor de hele doucheruimte.

Maak je eigen ontkalkingsmiddel: tal van voordelen

Je weet intussen vast dat Radar voorstander is van je eigen schoonmaakproducten maken

  • Je bespaart er véél geld mee: de middelen in de winkel zijn onnodig duur, 
  • Je eigen producten zijn net zo effectief, maar de ingrediënten zijn milieuvriendelijker dan de chemicaliën uit de winkel én je spaart er plastic afval mee uit, 
  • Ze zijn eenvoudig te maken, en al vraagt dat meer tijd dan een fles in je winkelkar leggen: je eigen producten gaan langer mee.
  • Je kunt je middelen in je eigen (glazen) potten en flessen bewaren en staat dat een stuk netter dan het arsenaal aan flacons onder je gootsteen, ook omdat je minder soorten nodig hebt.

Kalk bestrijden met witte azijn

Schoonmaakazijn is een bekende kalkbestrijder en vormt dan ook de basis van je eigen sopje, en veel andere zelfgemaakte schoonmaakproducten. Meng een deel schoonmaakazijn in twee delen koel of lauw water met enkele druppels citroensap. Je kunt daarvoor gedestilleerd water kopen, of zelf water destilleren, maar vandaag is het water uit onze leidingen niet zo hard meer en kun je er prima mee schoonmaken.

Zoek of beter: maak je eigen spuitfles

Giet het mengsel in een plantenspuit of spuitflacon. Je kunt een lege flacon van een eerder gekocht schoonmaakmiddel gebruiken, of probeer eens de spuitkop op een glazen fles te draaien. Het is even zoeken naar welke spuitkop op welke flesmond past, maar combinaties zijn zeker mogelijk en je kunt een glazen fles langer gebruiken dan een oude plastic fles. 

Laat het azijnmengsel ntrekken

Spuit je azijnmengsel op de douchewanden en -tegels, de kraan, glijstang en douchekop en laat alles een kwartiertje intrekken. Een raam openzetten is een goed idee, zul je misschien merken. Spoel goed na met koud water (kalk blijft daarin beter opgelost) en wrijf alles meteen droog met een zachte handdoek – liever dan met een microvezeldoek, want die laat microplastics achter als je ze wast. 

Azijn is ook goed om eventuele schimmel op de voegen tussen je tegels aan te pakken. Gebruik een oude tandenborstel om het mengsel erin te schrobben. Gebruik liever geen schuursponsje bij gevoelige materialen, want de schurende kant kan natuurlijk krassen maken. 

Gevoelig materiaal? Gebruik citroen of groene zeep

Zijn je kraan, glijstang en douchekop echter niet van chroom of RVS gemaakt, of hebben ze een bijzondere coating die niet goed tegen azijnzuur kan? Of bestaan de tegels van je doucheruimte uit gevoelig materiaal? Dan is het veiliger om je doucheruimte met enkel een halve citroen in te wrijven, al na enkele minuten af te spoelen en met een zachte handdoek droog te deppen. Om nog meer op veilig te spelen, kun je ook een sopje van groene zeep maken. 

Maak het jezelf makkelijk: zet een spuit in je douche

Geen zin om de doucheruimte telkens te drogen? Je kunt ook een fles met het azijnmengsel in je douche te bewaren en het telkens meteen na het douchen rondspuiten om kalkaanslag uit het hete douchewater tegen te gaan. Minder effectief, maar ook minder werk.

Vergeet de douchekop niet te ontkalken

Draai elke paar weken ook je douchekop van de slang en laat hem enkele uren weken in een bakje met azijnmengsel. Zo maak je de dichtslibbende gaatjes weer vrij van kalk. Met een tandenstoker kun je eventueel aangekoekte kalkaanslag verwijderen. Spoel het azijnmengsel er goed uit voor je de douchekop weer aansluit. Kan je de kop er niet afdraaien? Vul dan een zakje met het mengsel, steek de kop er zo in en sluit het zakje onder de kop af met een stevige elastiek.