background branding

Schoonmaken met cola: tegen roest en hardnekkige vlekken

schoonmaken cola.jpg

Cola moet wel de bekendste frisdrank ter wereld zijn. Maar wat weinig mensen weten, is dat je met het zoete drankje ook enkele klusjes in en rond het huis kunt klaren. Van je toilet tot de accu van je auto, dit zijn alvast tien schoonmaaktips. 

Hoezo reinigt frisdrank? Cola heeft net als witte azijn een hoge zuurgraad (pH-waarde) van ongeveer 2,5, wat het een krachtige reiniger maakt. Het bevat ook een reeks zuren zoals citroenzuur en fosforzuur, dat in veel voeding voorkomt.

1. Hardnekkige vlekken in de toiletpot

Vooral de suikervrije versie (cola light) kan moeilijk schoon te maken vlekken aan de binnenkant van een toiletpot verwijderen. Je kunt het direct op de vlekken zelf gieten, of het in een sprayflacon doen en het op de hele binnenkant van de pot spuiten.

Als je het goedje een of twee uur laat zitten, wordt de werking ervan beter. Voordat je doorspoelt, gebruik je een toiletborstel om de vlekken weg te schrobben.

Dit werkt heel goed, maar alleen voor het verwijderen van vuil en vlekken. Om te desinfecteren zul je toch een reinigingsmiddel moeten gebruiken. Dat kun je overigens eenvoudig zelf maken.

2. Roest weren op moeren, bouten, chroom en gereedschap

Roestig metaal kan ook worden opgefrist met een beetje cola. Gebruik een spuitfles om de roest op oppervlakken met cola te bespuiten. Verroeste ijzerwaren of gereedschap leg je 's nachts in een kom met cola. Als je de frisdrank op chroom gebruikt, mag je het niet lang laten zitten als je niet wil dat het de afwerking aantast.

Mogelijk moet je erna nog even schrobben met een staalborstel om hardnekkige roestvlekken te verwijderen. Spoel de cola af met warm water en veeg de roestresten met een doek.

3. Ramen en door insecten bekladde voorruiten

Cola bevat citroenzuur dat goed is voor het schoonmaken van de ramen thuis of je auto. Ook komt een blikje op warme zomernachten van pas om het vizier van je motorhelm van aangekoekte insectenresten te ontdoen.

Giet een beetje frisdrank op de delen van je voorruit die je wilt schoonmaken, laat het een minuutje zitten en veeg het weg met een natte doek. Laat het bij je auto niet langer inwerken, anders loop je het risico dat het de lak beschadigt.

Cola is niet antibacterieel, dus je kunt beter eerst je ramen reinigen (met witte azijnreiniger), om daarna de vlekken en strepen met cola te verwijderen.

4. Sieraden en munten weer laten glanzen

Aangetast zilver kan je met een scheutje cola weer tot leven wekken. Laat je juwelen niet langer dan een uur in een badje cola liggen, want het zuur kan zelfs verf van metaal verwijderen en het metaal laten roesten als je het lang genoeg laat zitten.

Spoel de cola snel af met warm en dep de sieraden droog. Het zilver zou er helderder en minder dof uit moeten zien. Mogelijk moeten ze met een doek nog wat worden opgepoetst. Lees meer tips om je sieraden schoon te maken.

Ook munten die een zwarte aanslag vertonen, kun je een nacht lang in een badje van cola laten liggen. 

5. Vlekken uit textiel halen

Er zijn verschillende middelen om een vet- en zweetvlekken uit kleding te verwijderen. Ook cola heeft vetverwijderende eigenschappen dankzij het fosforzuur in het drankje. Giet een blikje cola bij je wasgoed, samen met de normale dosis wasmiddel, en draai een wasprogramma.

Bloedvlekken zijn hardnekkiger, maar kun je ook met het zwarte goedje wegkrijgen. Breng daarvoor rechtstreeks cola op de vlek aan en laat het tot 30 minuten intrekken voordat je je kledingstuk in een gewoon wasprogramma gooit.

Gebruik geen cola op witte kleding, want daarmee kun je het probleem verergeren.

6. Aangebakken vet van potten en pannen verwijderen

Dankzij zijn doeltreffendheid als vetverwijderaar kun je cola ook gebruiken om aangebakken vet van je potten en pannen te helpen verwijderen. Doe een blikje cola in een pan en zet het op een laag vuurtje op een brander. Laat het 30 minuten tot een uur staan en haal het dan van het vuur. Schrob het vuil met een afwasborstel weg. Om resten van een bakpan te verwijderen, is het beter om eerst de cola te verwarmen en niet de bakpan zelf. Ontdek meer tips om aangebrande pannen te reinigen.

7. Ontkalken en voegen witter maken

Net als witte azijn werkt cola tegen kalkaanslag in je badkamer. Je kunt er ook je waterkoker mee ontkalken: breng wat cola aan de kook, laat het goedje 30 minuten staan, giet het af en spoel de waterkoker om met water. 

Je kunt ook cola gebruiken om de voegen in je badkamer weer witter te maken. Drenk een doek in wat cola en wrijf de voegen ermee in. Laat de bijtende stof een paar minuten zitten en veeg het dan weg met een schone doek. Als het vuil of de aanslag niet helemaal weg is, kun je dat nog eens herhalen en de voegen erna met water en zeep schoonvegen. 

8. Verwijder corrosie van de accupolen

Overmatige corrosie op de polen van de autoaccu kan problemen veroorzaken wanneer je de auto probeert te starten. Er zijn borstels en reinigingsmiddelen die speciaal ontworpen zijn voor het reinigen van accupolen. Maar in geval van nood is een blikje cola al voldoende.  

Giet de frisdrank voorzichtig over de accupolen. Nadat je het een paar minuten hebt laten staan, gebruik je een tandenborstel om de corrosie weg te schrobben. Vergeet niet de aansluitingen met wat warm water af te spoelen om de overgebleven cola te verwijderen.

9. Oprit of garage vrijmaken van olie

Als je auto een verharde olievlek op je oprit of in je garage heeft achtergelaten, is wat cola op kamertemperatuur voldoende. Giet een blikje of twee frisdrank op de vlek en laat het een paar uur (of een nacht) zitten. Veeg vervolgens weg wat je kunt en spoel de rest weg. Trouwens, ook afwasmiddel of kattenbakvulling zal de truc doen. 

10. Help je composthoop te starten

Oké, technisch gezien is dit niet schoonmaken. Maar het is een goed idee om een fles cola waaruit het koolzuur is verdwenen leeg te gieten in je composthoop.

Het suikerhoudende karakter van cola trekt micro-organismes aan en de zuurtegraad helpt bij het afbreken van organisch materiaal, waardoor je composthoop een flinke oppepper krijgt.

Ga voorzichtig te werk

Belangrijk om op te merken: speciaal cola in huis halen om aan het poetsen te slaan is overbodig. Maak liever zelf schoonmaakmiddelen van zuiveringszout, schoonmaakazijn en citroensap.

Je kunt cola voor verrassend veel zaken gebruiken, maar ook voor veel klusjes zeker niet. Het bedrijf achter het merk adviseert zelf niet om de bruisende drank in je huishouden te gebruiken, maar keurt het ook niet af. Ga dus op eigen risico te werk.