Zelf je schoonmaakproducten maken: spotgoedkoop én beter voor het milieu

210301 schoonmaakproduct.jpg

Reinigen ze wel even goed? Vraagt het niet veel energie, tijd en geld? En waarom zou ik ze zelf maken, als er zoveel productkeuze is? Er zijn veel vragen over, maar zelf je schoonmaakmiddelen maken is dé tip voor je lenteschoonmaak: niet alleen zijn zelfgemaakte producten doeltreffend en spotgoedkoop, ze zijn stukken beter voor het milieu en eenvoudig te maken. Laat je overtuigen. 

Er zijn meerdere redenen om zelf je natuurlijke schoonmaakproducten voor het hele huis te maken. Toch gebeurt het nog weinig, want slimme marketing overtuigt veel consumenten dat ze hun middelen moet kopen.

Doeltreffend niet hetzelfde als chemisch krachtig

Zo bestaat het idee dat ecologische producten minder effectief werken dan de industriële producten in de winkelschappen. Nochtans stelt de cirkel van Sinner, die de basis van schoonmaak voorstelt, dat niet de chemische kracht van je product bepalend is, maar wel de balans met drie andere parameters: tijd, mechanische actie (zoals schrobben) en temperatuur.

Is een van deze factoren minder sterk aanwezig, dan wordt dat bij een doeltreffend middel door de andere factoren gecompenseerd. Een product moet dus niet chemisch krachtig zijn om effectief te reinigen:

  • Als een industrieel schoonmaakproduct belooft snel, bij lage temperatuur (gemengd in koud water) en zonder schrobben te reinigen, dan heb je met een krachtig chemisch product te maken, dat schadelijk is voor het milieu.
  • De chemische kracht van een ecologisch product is dan wel kleiner, maar het product reinigt wel effectief door de langere werktijd, door harder te schrobben en bij een hogere temperatuur (in heet water). 

Waarom zou je zelf schoonmaakproducten maken?

Niet alleen het milieuvriendelijke aspect (minder watervervuiling) overtuigt om je eigen producten te maken. Er zijn nog voordelen aan natuurlijke middelen: 

  • Door je eigen middelen te maken bespaar je 80 á 95 procent, afhankelijk van wat je maakt. 
  • Je stelt je niet bloot aan de giftige bestanddelen van industriële producten, waardoor je geen allergenen of irriterende stoffen inademt, of je huid ermee in contact laat komen. 
  • Je produceert minder afval, want je kunt de ingrediënten in bulk of in papierverpakking aankopen. 

Maak zelf je schoonmaakmiddelen

Online vind je heel wat samenstellingen voor natuurlijke schoonmaakproducten, waarbij drie hoofdingrediënten opvallen: 

  • Marseillezeep: gebruik liefst de 'traditionele' groene Marseillezeep op basis van olijfolie, want de witte versie is met palmolie gemaakt. Deze zeep heeft tal van verdiensten. Zo verwijdert hij vlekken, ontvet hij en is antibacterieel. Je vindt deze zeep daarom in wasproducten, vloerreinigers en vaatwasmiddel.
  • Witte azijn: deze duivel-doet-al bestrijdt kalk, desinfecteert en verwijdert vlekken. Je kan azijn gebruiken om je ruiten te reinigen, en tal van andere oppervlaktes. Gebruik azijn in je wc-gel of als verzachter voor je was.
  • Baking soda (zuiveringszout of natriumbicarbonaat): dit milde schuurmiddel kun je voor heel wat uiteenlopende middelen gebruiken, zoals in ontsmettingsmiddel, schimmelwerend middel en zelfs in deodorant. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om oven- of barbecueroosters schoon te maken, maar ook als ontgeurder voor de koelkast, in de was of in vaatwastabletten.

Andere handige ingrediënten zijn: citroenzuur en zoutkristallen. Citroen werkt met name goed voor je vaat. Je vindt alle ingrediënten voor zelfgemaakte schoonmaakproducten in de supermarkt, en vaak in nog natuurlijkere vorm in de biowinkel. 

Natuurazijn versus schoonmaakazijn: verschil maakt wél uit voor je tuin

Niet alle azijnsoorten zijn even milieuvriendelijk. Schoonmaakazijn is dan wel een zeer doeltreffend middel, maar het is synthetisch samengesteld en bevat meer azijnzuur dan natuurazijn. Daarom verbiedt de rijksoverheid om schoonmaakazijn in je tuin te gebruiken, omdat het de organismen in de bodem en de planten kan beschadigen. 

Er zijn wel andere ecologische middelen om de groene aanslag, het mos en het onkruid in je tuin aan te pakken. Zo krijgt ook je tuin een lenteschoonmaak

Zelf je wc-reiniger maken is zó eenvoudig

Een voorbeeld van een effectief product dat je zelf kunt maken? Wat dacht je van een supersimpele wc-reiniger, waarover Radar eerder al een hulpartikel bracht:

Zelf wc-reiniger maken? Goedkoop, simpel én duurzaam

Je eigen spuitflessen maken: bewaar glazen flessen en spuitkoppen

Plastic spuitflessen kopen om ze op te vullen met je natuurlijke schoonmaakmiddelen, is wat tegenstrijdig. Je kunt in de plaats kijken naar wat je eerder in huis haalde:

  • Bewaar lege, glazen flessen met een schroefop, zoals een fles olijfolie of limonade
  • Houd de spuitkoppen van je eerdere gekochte schoonmaakproducten bij.

Pas de verschillende spuitkoppen op de monden van de flessen. Het is even puzzelen, maar de kans is groot dat je combinaties vindt die goed afsluiten en die je lang kunt bewaren.