Zo verdrijf je stinkende geurtjes uit de koelkast

koelkast12-11-2020.jpg

Een stinkende koelkast kan erg vervelend zijn. Vieze geurtjes trekken soms in voedingswaren die in de koelkast liggen en dat is natuurlijk niet fijn. Daarom vroegen wij aan de leden van onze WhatsAppgroep wat zij doen om een stinkende koelkast te bestrijden?

Er werd massaal gereageerd op onze oproep en de meest bijzondere 'lifehacks' kwamen voorbij.

Koffie in de koelkast

Elke pleit ervoor om een bakje versgemalen koffie in de koelkast te zetten. Hugo heeft het over een schoteltje met verse koffiepoeder. Ook Joy gebruikt een schaaltje gemalen koffie. Willem houdt het bij een koffiefilter. 

Volgens Anne Lutgerink, woordvoerder van het Voedingscentrum, is koffie in de koelkast geen slecht idee als je een stinkende koelkast wilt bestrijden, want koffie absorbeert geurtjes.

Verpak je eten goed

Sommige voedingsmiddelen kunnen erg stinken. Trudy adviseert daarom: 'Minder Franse kaas in de koelkast.' Volgens Ton is het vooral belangrijk om eten goed te verpakken in opbergboxen. Ron is het met hem eens. Zijn tip: 'Alles in bakjes doen.'

Anne Lutgerink van het Voedingscentrum vindt dat een uitstekend idee: 'Je moet altijd eerst de oorzaak van de stank zoeken. Als je bijvoorbeeld een sterk geurende kaas onafgedekt in de koelkast hebt liggen, gaat het stinken. Dat moet je dus altijd in een afgesloten bakje doen.'

Maak je koelkast regelmatig schoon

Het ligt natuurlijk voor de hand, maar Lutgerink benadrukt dat het belangrijk is om je koelkast regelmatig schoon te maken: 'Een koelkast moet je maandelijks schoonmaken met een sopje. Daar kun je ook soda in doen. Het is ook belangrijk dat je de koelkast daarna goed droog probeert te maken.' 

De leden van onze WhatsAppgroep gaven vaak door dat je de koelkast goed schoon moet maken. Irene doet het om de vier weken, net als Theo. Marlies gebruikt allesreiniger bij het schoonmaken en Toke gebruikt azijn. Freek en Simon wijzen erop dat het ontwateringsgaatje van je koelkast ook open moet zijn.

Andere adviezen van onze lezers

Sommige lezers kwamen met de meest uiteenlopende adviezen. Zo geeft Wim als tip dat je een bakje zout of een theezakje in de koelkast kunt stoppen. Ook Anneke gebruikt een theezakje: 'Daar trekken geurtjes in. De koelkast stinkt nooit meer!' Toos en Henk hebben een speciaal ei gekocht dat gekke geurtjes wegneemt. 

Satif gebruikt natuurlijke producten, zoals citroen of een ui om zijn koelkast fris te houden. Margot, Ans en Xantha leggen eveneens een halve citroen in hun koelkast. Marina houdt het bij een bakje baking soda.

Het Voedingscentrum heeft ook nog een tip die door geen enkele lezer werd genoemd: 'Het is belangrijk om je koelkast op de juiste temperatuur in te stellen, dat is 4 graden. Anders heb je kans dat eten gaat bederven', legt Lutgerink uit.