Deel je koelkast goed in, zo blijft fruit en groente langer houdbaar

Koelkast-6-8-2020.jpg

Door je koelkast goed in te delen kun je volgens het Voedingscentrum voorkomen dat verse producten zoals fruit en groente, snel uitdrogen en bederven. Het uitdrogen van producten is een belangrijke reden waarom verse levensmiddelen minder lang bewaard kunnen worden, aldus het Voedingscentrum.

Hoe lager de temperatuur in een koelkast is, hoe minder vocht er in de lucht aanwezig is. Een lage luchtvochtigheid in de koelkast is volgens het Voedingscentrum geen ideale omstandigheid voor veel soorten groente en fruit, want ze drogen daardoor sneller uit. Je kunt volgens het Voedingscentrum de volgende dingen doen om toch een hogere luchtvochtigheid te krijgen voor producten die dat nodig hebben.

Voorkom uitdroging

  • Sluit je producten goed af in bakjes. Vooral als het fruit of de groente al is gesneden.
  • Pak je producten goed in. Rol producten bijvoorbeeld in een vochtige theedoek of in een papieren zak.
  • Gebruik de groentelade, daar is de luchtvochtigheid hoger dan in de rest van de koelkast doordat het een afgesloten lade is.
  • De temperatuur in de koelkast is niet overal hetzelfde, omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht, is de temperatuur bovenin de koelkast vaak hoger dan onderin de koelkast. Dit kan zo maar enkele graden schelen. Plaats producten die goed gekoeld moeten worden daarom in het midden of onderin de koelkast.

Het enige nadeel van een te hoge luchtvochtigheid, in bijvoorbeeld een groentelade, is dat er condens kan ontstaan wat uiteindelijk nadelig is voor de kwaliteit van het product. Bacteriën, schimmels en gisten kunnen in deze omstandigheden namelijk sneller groeien.

Wat kan in de koelkast bewaard worden?

Niet alle groente- en fruitsoorten zijn geschikt voor in de koelkast. Twijfel je of een product in de koelkast kan? bekijk dan de bewaartool van het Voedingscentrum. Vul daar het product in waar je over twijfelt en de online Bewaarwijzer geeft je bewaaradvies.