Warme dagen op komst? Zo houd jij jouw fruit en groente goed

Groente-fruit-6-8-2020.jpg

Tijdens de warme dagen is het heerlijk om verse groenten en fruit in huis te hebben. Een sappige appel of een verfrissende salade doen het altijd goed op een zomerse dag. Maar hoe voorkom je dat fruit en groente er binnen de kortste keren verschrompeld bij ligt door het warme weer? Radar zocht het voor je uit.

Het eerste wat je misschien te binnen schiet, is dat het een goed idee lijkt om alles wat in de fruitschaal ligt te verhuizen naar de koelkast. Het klinkt makkelijk, maar dit werkt niet voor alle soorten groente en fruit. Volgens het Voedingscentrum is het sterk af te raden om alles in de koelkast te bewaren. Bepaalde groente- en fruitsoorten krijgen namelijk last van koudebederf wanneer ze in de koelkast geplaatst worden. 

Dit is vooral het geval bij fruitsoorten die nog niet volledig rijp zijn wanneer je ze koopt. Dit soort fruit wordt ook wel 'narijper' genoemd. Wanneer narijpers zoals avocado’s, bananen, meloenen, mango’s, citroenen, tomaten enzovoort gekoeld worden tussen nul en tien graden kunnen ze schade oplopen. Hierdoor worden ze niet meer rijp en de smaak verdwijnt grotendeels. Bewaar die producten dus op kamertemperatuur. Bepaalde fruit- en groentesoorten drogen daarnaast sneller uit in de koelkast , aldus het Voedingscentrum.

Wat kan niet in de koelkast?

Het Voedingscentrum geeft aan dat een aantal soorten fruit en groente beter niet in de koelkast bewaard kunnen worden.

  • Citroen en andere citrusvruchten kun je het beste koel en donker, buiten de koelkast bewaren. Gemiddeld houd je het fruit veertien dagen goed. Heb je een beetje sap nodig in een gerecht? Prik een gaatje in de vrucht en snijd hem niet helemaal door, zo blijft hij langer goed en hoeft de citrus niet de koelkast in.
  • Banaan en andere exotische fruitsoorten hebben last van zogenaamde koudebederf. Als ze bij een lagere temperatuur bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Daarnaast vlakken ze af in smaak. Dit geldt ook voor veel andere exotische fruitsoorten. Bewaar ze liever in een koele voorraadkast.
  • Komkommers en andere vruchtgroenten, zoals tomaat en paprika, bewaar je het beste in de kelder, berging, of op een koele plaats in de keuken. Daar blijven ze langer goed dan in de koelkast.
  • Wintergroenten zoals wortel, knolselderij en ui kun je beter niet in de koelkast bewaren, maar op een koele, droge en donkere plek, zoals een voorraadkast of, als je die niet hebt, in een keukenkastje of op het aanrecht uit de zon. 

Wat kan dan wel in de koelkast bewaard worden?

  • Zachte fruitsoorten zoals aardbeien of frambozen blijven onafgedekt op een plat bord ongeveer drie dagen goed in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. In de vriezer kun je aardbeien zelfs acht tot twaalf maanden bewaren.
  • Druiven kunnen het beste heel koud bewaard worden. Ze blijven in de koelkast zeven dagen goed, in tegenstelling tot drie tot vier dagen buiten de koelkast. Bewaar ze in een papieren zak of leg ze op een bord.
  • Appels kunnen ook het beste in de koelkast bewaard worden. Dan blijven ze twee tot drie weken goed.
  • Gesneden en geschilde stukjes meloen, mango en kokos blijven het langste goed in de koelkast. Dek de stukjes goed af, het liefst in een luchtdichte verpakking.
  • Bladgroenten, zoals sla en andijvie, en koolsoorten zoals bloemkool, broccoli en spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld prei en bleekselderij. 
  • Voorgesneden groenten moeten altijd in de koelkast bewaard worden, ongeacht om welke groente het gaat. Het is het beste om ze in de originele verpakking te bewaren.

Mocht je toch nog twijfelen over wat wel en niet in de koelkast bewaard kan worden, bekijk dan de bewaartool van het Voedingscentrum. Vul daar het product in waar je over twijfelt en de online Bewaarwijzer geeft je bewaaradvies.

Niet alle soorten groente en fruit kunnen bij elkaar bewaard worden

Wanneer je bepaalde soorten fruit of groente tijdens de warme dagen bewaart op een droge en koele plek, ben je nog niet verzekerd van een langere houdbaarheid van je producten. Je moet er namelijk ook rekening mee houden dat niet alle soorten fruit en groente bij elkaar bewaard kunnen worden. Volgens het Voedingscentrum zijn er een aantal fruitsoorten die tijdens een warme periode sneller rijp worden en zo effect hebben op andere producten die sneller bederven wanneer ze bij elkaar bewaard worden.

Het rijpingsproces van fruit beïnvloed andere producten

Het Voedingscentrum vertelt dat tijdens het rijpingsproces van bepaalde vruchten er een gas vrijkomt genaamd etheen (ethyleen). Dit gebeurt bij fruitsoorten zoals appels, bananen, peren en perziken. Sommige groente- en fruitsoorten kunnen gevoelig zijn voor dit gas, waardoor ze sneller bederven wanneer ze bij zo’n vrucht geplaatst worden. Sla krijgt bijvoorbeeld bruine vlekken op de nerven, aardappelen en uien lopen uit en broccoli, groene koolsoorten, peterselie en komkommer vergelen. Leg deze producten dus niet in de buurt bij bijvoorbeeld appels of bananen. 

Sommige fruitsoorten kunnen juist baat hebben bij etheen in hun omgeving. Hierbij gaat het om fruitsoorten die gewoonlijk onrijp worden verkocht en waarbij rijping de kwaliteit aanzienlijk verbetert, volgens het Voedingscentrum. Denk bijvoorbeeld aan een onrijpe kiwi.

Wat kun je het beste in huis halen tijdens warme dagen?

Volgens het Voedingscentrum kun je tijdens de warmere periodes in feite alles in huis halen, mits het op de juiste manier bewaard wordt. Het is echter wel goed om in je achterhoofd te houden dat warmte zorgt voor het sneller uitdrogen van fruit en groente buiten de koelkast en een snellere groei van schimmels en bacteriën. het Voedingscentrum adviseert mensen daarom om niet te veel in huis te halen, haal eventueel ook fruit of groente wat je in de koelkast kunt bewaren. En de belangrijkste tip: eet het na aankoop zo snel mogelijk op.