Dit kun je beter niet in je koelkast bewaren

koelkast136_780.jpg

Veel voedingsmiddelen blijven het langst goed als je ze in de koelkast legt, vanwege de lage temperatuur. Toch geldt dit lang niet voor alle producten. Wil je geen voedsel verspillen? Dan is het belangrijk om eten op de juiste manier te bewaren. Radar zet er een paar op een rij.

Eieren

Eieren liggen in de supermarkt buiten de koeling. De reden hiervoor is dat eieren erg temperatuurgevoelig zijn waardoor condensvorming kan optreden. Thuis kun je ze zowel gekoeld als ongekoeld bewaren. In de koelkast zijn eieren vaak langer houdbaar, omdat bacteriën daar langzamer groeien. Twijfel je of je een ei nog kunt eten, dan kun je het rauw in een glas water leggen. Eieren die blijven drijven, zijn niet meer goed.

Eieren bewaar je het beste in het doosje in de koelkast. Omdat eieren makkelijk geuren overnemen is het verstandig om ze ver weg te zetten van producten met een sterke geur. Als je de eieren met de punt naar beneden in de koelkast zet blijven ze nog langer goed.

Chocolade

Chocolade hoef je niet in de koelkast te bewaren. Bewaar het wel ingepakt en op een donkere plek op kamertemperatuur. 

Op een warme zomerdag kan het zijn dat je chocolade gaat smelten in kamertemperatuur. Je kunt het dan even in de koelkast leggen om ervoor te zorgen dat het weer een vaste vorm aanneemt. Haal de chocolade er wel snel weer uit wanneer het die vorm heeft. Als je chocolade in de koelkast bewaart kan het namelijk zo zijn dat de chocolade dof wordt en er minder smaak vrij komt wanneer je het eet.

Bewaar chocolade ook niet dicht bij voedsel met een sterke geur. Chocolade neemt namelijk makkelijk geur over. 

Chocolade kun je nog eten na de houdbaarheidsdatum. Maar wel geldt: hoe verser, hoe beter.

Tropische vruchten

Voor veel fruitsoorten is de koelkast een prima opbergplek. Tropische vruchten, zoals ananassen, mango’s, meloen en bananen, vormen echter een uitzondering. Deze kunnen niet goed tegen de kou en kun je daarom beter buiten de koelkast in een schaal leggen. Bewaar je deze wel in de koelkast, dan vlakt de smaak af en kunnen ze sneller gaan rotten. Citrusvruchten horen ook niet thuis in de koelkast.

Ethyleen gas

Sommige fruitsoorten kun je beter apart bewaren vanwege ethyleen gas. Dit zorg ervoor dat fruit sneller rijpt. Wil je dat een onrijpe avocado sneller rijp wordt? Bewaar deze dan in een papieren zak met een banaan of appel. Dit zorgt ervoor dat de avocado sneller rijpt. Wil je juist niet dat het overige fruit sneller rijpt, dan doe je er goed aan om bananen, peren, appels en perziken apart te bewaren.

Vruchtgroenten

Veel groenten kun je prima in de groentela van je koelkast bewaren. Dit geldt echter niet voor vruchtgroenten, zoals tomaten, aubergine, komkommer, pepers, courgette, paprika en avocado's. Door de lage temperatuur verliezen deze sneller hun smaak en kunnen ze zelfs sneller bederven.

Wintergroenten

De volgende wintergroenten bewaar je ook beter buiten de koelkast: wortel, knolselderij, pompoen, koolraap en boerenkool. Aardappelen en uien hoeven ook niet in de koelkast.

Lees ook: Hoe kun je al in de supermarkt voorkomen dat je eten verspilt?

Brood

Brood kun je ook beter buiten de koelkast opbergen. Door de kou droogt het namelijk sneller uit en wordt het sneller oud. Je kunt brood het best in een afgesloten bak of papieren zak bewaren. Mocht je brood toch voor langere tijd willen opbergen, dan kun je het in de vriezer leggen.

Basilicum

Losse basilicumblaadjes kun je het beste in de koelkast bewaren, maar zorg wel dat de blaadjes niet op een te koude plek liggen vanwege koudebederf. De groentelade in de koelkast is een goede plek. Als je verse verpakte basilicum koopt, volg dan het bewaaradvies dat op de verpakking staat. Een basilicumplant bewaar je de vensterbank. Wil je basilicumblaadjes langer vers houden, wikkel ze dan in nat keukenpapier. 

Wat bewaar je altijd in de koelkast?

Zuivel, in veel gevallen vis, vlees, vleeswaren, sla, gesneden groenten en fruit, zakjes voorgesneden groenten en fruit en zacht fruit.

Wat betekent koel bewaren?

Veel voedsel hoeft dus niet noodzakelijk in de koelkast bewaard te worden. Let erop of er op de verpakking 'koel bewaren' of 'gekoeld bewaren' staat. In het eerste geval bewaar je het product op een koele, donkere plek, zoals een voorraadkast of kelder. Gekoelde producten plaats je wel in de koelkast.

Lees ook: Wat betekenen de houdbaarheidsdatums?

Tips voor de koelkast

•    Zorg dat de koelkast staat ingesteld op vier graden Celsius
•    Zet producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan
•    Dek geopende producten goed af
•    Bewaar restjes in afgesloten bakjes maximaal twee dagen in de koelkast
•    Plaats rauwe producten boven de groentelades, dit is de koelste plek
•    Maak eens in de drie maanden de koelkast schoon

Pas je al deze tips toe maar heb je toch nog groenten of fruit die bijna de prullenbak in moet? Maak dan eens een smoothie of soep van overgebleven restjes.

Dit is een artikel uit 2016, door de redactie gecheckt en aangepast op 11 april 2019.

Bron: Voedingscentrum