Keurmerken, codes en claims: zo kies je het beste ei

ei_code_140417_780.jpg

Polluitslag.

Zijn biologische eieren de beste keuze qua dierenwelzijn? En maakt het uit voor de voedingsstoffen die jij binnenkrijgt? Radar legt uit wat de benamingen, keurmerken en codes van een ei inhouden.

Bijna 400 pollrespondenten beantwoordden in ons testpanelonderzoek uit april 2017 de vraag of zij biologische of vrije-uitloopeieren kopen. Een kwart deed dat niet: de ene helft hiervan vond dat te duur, de andere helft let daar simpelweg niet op. 70 procent kocht ze wel, waarvan 41 procent soms, en 59 procent (bijna) altijd. Nog eens 4 procent kocht geen eieren, waarvan twee derde als reden gaf alleen eieren van eigen kippen te eten.

Claims en codes

Hoe weet je met wat voor ei je te maken hebt? Op de verpakking staat van alles. Dat zegt soms iets over de leefomstandigheden van de kip, soms iets over het voer dat die kippen krijgen. In het eerste geval gaat het dus om dierenwelzijn, in het tweede geval om de stoffen die in het ei zitten.

Daarnaast staat er bij ieder ei een stempel op de schaal. Daar zie je een code staan. Het eerste nummer van die code zegt iets over de manier waarop de legkip wordt gehouden. De nummering loopt van 0 tot 3. Hoe hoger het nummer, hoe meer narigheid. De rest van de code geeft aan uit welk land en van welke houderij het ei vandaan komt.

Afgeknipte snavels

In volgorde van minst naar meest diervriendelijk komen eerst de legbatterij-eieren. Deze zijn sinds vijf jaar verboden in de Europese Unie, maar veel legbatterijen zijn omgebouwd tot niet veel diervriendelijker 'verrijkte kooien'. Als los ei kun je dit soort in de supermarkt niet meer kopen, maar in producten waarin ei is verwerkt zitten ze nog wel: bijvoorbeeld in mayonaise of koekjes. En op markten of buurtsupers zie je deze eieren nog wel. Je herkent ze aan de code 3, op de schaal van het ei.

Lees ook: Zeven échte superfoods

De naam scharreleieren, met code 2 op de schaal, doet iets vriendelijks vermoeden, maar deze kippen komen nooit buiten; ze zitten met velen bij elkaar in dichte stallen. Bovendien worden de puntjes van hun snavels onverdoofd verwijderd (zodat ze hun stalgenoten en zichzelf niet kunnen verwonden). Dat gebeurt ook met vrije-uitloophennen (ei-code 1), al mogen deze dieren wel naar buiten. Biologische eieren, met ei-code 0, komen van kippen die de ruimte hebben, naar buiten kunnen wanneer ze dat willen en waarvan de snavels niet worden ‘geknipt’.

Beter Leven keurmerk

Behalve de ei-code op de schaal kun je ook letten op het Beter Leven keurmerk dat op de verpakking staat. Dit kan 1, 2 of 3 (ingevulde) sterren zijn: hoe meer sterren zijn ingevuld, hoe beter. 0 sterren bestaat niet: als een ei geheel niet diervriendelijk is, dan is het keurmerk simpelweg niet op de verpakking te vinden.

Beter Leven let naar eigen zeggen niet alleen op de huisvesting van de kippen (zoals bij de ei-codes) maar ook op de voeding, gezondheid, het vangen, transport en slacht. In sommige gevallen wijkt het oordeel van het Beter Leven keurmerk af van wat je op basis van de ei-code verwacht. Zo komen Rondeel-eieren niet in aanmerking voor de code biologisch of vrije-uitloop, omdat hun buitenverblijf is overdekt met gaas, terwijl onderzoekers hebben geoordeeld dat de leefomstandigheden 3 sterren rechtvaardigen.

Kippenvoeding

Het Beter Leven keurmerk kan ook houvast bieden wanneer het niet over een bio- of vrije-uitloopei gaat, maar over bijvoorbeeld maisei, meergranenei, grasei of omega-30-ei. Deze benamingen zeggen niets over de manier waarop het dier gehouden wordt; het gaat hierbij om de voeding die de kippen krijgen. Volgens het Voedingscentrum kan de samenstelling van het ei daardoor variëren, maar is het ene ei niet gezonder dan het andere.

Lees ook: Dit kun je beter niet in je koelkast bewaren

Kipster

Tegenwoordig kun je, alleen bij supermarkt Lidl, ook Kipster-eieren kopen. Deze eieren komen volgens het bedrijf uit de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld.  In de kippenboerderij staat het dierenwelzijn voorop. Daarnast zouden Kipster-eieren de eerste CO2-neutrale eieren zijn. Om voedselverspilling te voorkomen krijgen de kippen speciaal voer, bijvoorbeeld uit reststromen van bakkerijen. Hierdoor zijn de eieren niet biologisch. De kippen hebben ook minder ruimte in het buitenverblijf dan kippen in een vrije uitloopschuur. De eieren krijgen wel drie sterren van het Beter Leven keurmerk.

Witte eieren

In Nederland zijn bruine eieren meestal geliefder dan de witte variant. Vaak zijn bruine eieren daarom ook duurder. Sommige mensen denken dat de bruine variant gezonder is. Dat is niet bewezen. Wat we wel weten is dat witte eieren milieuvriendelijker zijn doordat deze kippen minder voer nodig hebben.

Dit is een polluitslag uit april 2017, de  informatie is door de redactie gecheckt en aangepast op 15 april 2019