NVWA doet onderzoek naar mogelijk vergiftigde kippeneieren

mogelijkbesmetteeieren.jpg

De voedsel- en warenautoriteit (NVWA) doet volgens De Stentor onderzoek naar mogelijk vergiftigde kippeneieren. Bij een Gelders bedrijf zou het verboden middel fipronil gebruikt zijn bij de bestrijding van bloedluis.

De zaak kwam aan het licht nadat het verboden middel in Belgische eieren werd aangetroffen. Het spoor leidde onder meer naar een bedrijf in Gelderland. Het bedrijf weigerde vanochtend commentaar te geven.

'Gevolgen voor de volksgezondheid onderzoeken'

De NVWA heeft het verboden middel inmiddels in vier pluimveebedrijven aangetroffen. Deze bedrijven moeten hun geleverde eieren terugroepen. Het is nog niet duidelijk waar de verontreinigde eieren terecht zijn gekomen.

NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek zegt tegen het AD: 'We hebben monsters genomen bij de pluimveehouders waar deze bloedluisbestrijder aan het werk is geweest. In het laboratorium kijken we of we het middel aantreffen in eieren en zo ja, in welke concentraties. Pas dan kunnen we beoordelen wat de eventuele gevolgen voor de volksgezondheid zijn en of we maatregelen nemen.'

'Middel zit ook op vlooienbandjes'

Bloedluis zorgt ervoor dat kippen minder eieren leggen en dat is problematisch voor pluimveehouders. Fipronil kan bij mensen leiden tot schade aan de nieren, lever en schildklier. Het middel wordt onder meer gebruikt als pesticide. Het zit ook op vlooienbandjes van katten en honden.

Bron: ANP/AD