NVWA adviseert voorlopig geen eieren te eten

nvwa-waarschuwt-voor-consumptie-eieren.jpg

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. Pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, is duidelijk of de eieren helemaal veilig zijn.

Dit zei Freek van Zoeren, de tweede man van de NVWA, dinsdagavond in Nieuwsuur.Lees ook: Waarschuwing NVWA voor schadelijke stof fipronil in besmette eieren

Onderzoeken einde van de week klaar

Tegen het weekeinde zijn de onderzoeken van de bijna tweehonderd verdachte bedrijven klaar, denkt Van Zoeren. 'Als iemand zegt, nou ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden', zei de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de dienst.

27 codes van onveilige eieren

Eerder op de dag voegde de NVWA nog eens zeventien codes toe aan de lijst van eieren met een te hoog gehalte van het verdelgingsmiddel fipronil. Op die lijst staan nu 27 codes van eieren die niet veilig zijn voor kinderen. Één code heeft betrekking op eieren die een 'acuut gevaar voor de volksgezondheid' vormen.

Onderzoek naar producten met eieren

De NVWA onderzoekt momenteel ook in welke voedingsmiddelen eieren zijn gebruikt waar mogelijk het gif fipronil inzit, zegt een woordvoerster woensdag. Eieren worden verwerkt in tal van producten, waaronder mayonaise, kant-en-klaar maaltijden, ijs, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen en chocolade.

Unilever stelt in een kort persbericht dat al dat al haar eiproducten veilig zijn en gewoon gegeten kunnen worden.

Het Twentse Johma geeft aan dat ze tot nu toe nog geen berichten hebben ontvangen van leveranciers of de NVWA die aanleiding geven om te stoppen met de productie. Johma produceert onder meer eiersalades.

Reactie pluimveehouders

Pluimveehouders zijn ontstemd over de uitspraken van Freek van Zoeren. Volgens Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO is zijn waarschuwing 'verschrikkelijk en totaal onnodig'.

De NVWA-man zei dinsdagavond in het tv-programma Nieuwsuur dat pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, duidelijk is of eieren helemaal veilig zijn. Hubers vindt dat onbegrijpelijk. 'Want in de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Alle eieren die nu naar de winkels gaan zijn 100 procent vrij van het middel', zei hij woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Hubers wordt de pluimveesector extra getroffen door de uitspraken van de NVWA-chef. Tijdens overleg met de NVWA en het ministerie van Economische Zaken woensdagmiddag over de fipronil-affaire zal LTO de waarschuwing van Van Zoeren aan de orde brengen.

Reactie foodwatch

Foodwatch stelt dat de NVWA het advies aan consumenten over de consumptie van eieren op zijn website moet rectificeren.Op de website wordt nog steeds gesteld dat consumenten gerust eieren kunnen eten, als de code op de eieren maar niet overeenkomt met de lijst van de NVWA met besmette eieren.

'Dit advies staat recht tegenover het advies dat de hoogste baas van de NVWA gisteren op Nieuwsuur gaf. Daar raadde hij aan tot zondag geen eieren te eten omdat dan pas de uitslagen van alle verdachte bedrijven bekend zijn', aldus foodwatch. De consumentenorganisatie vermoedt dat de inspectiedienst vooral 'de schade voor ei-bedrijven wil beperken in plaats van de schade voor de volksgezondheid.'

Update: NVWA trekt advies eierconsumptie deels in

De NVWA trekt haar advies over eierconsumptie deels in. Volgens een woordvoerder ging de uitspraak van Van Zoeren niet over alle eieren, maar 'alleen om eieren van bedrijven met de door ons gecommuniceerde codes'. Lees hier het volledige bericht.Terugkijken: Besmette eieren - in gesprek met de NVWA

Bron: ANP / foodwatch / Telegraaf