NVWA verwacht donderdag meer duidelijkheid te geven over besmette eieren

nvwa-meer-duidelijkheid-besmette-eieren-bakken.jpg

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verwacht donderdag de uitkomsten van het onderzoek naar de giftige fipronil-eieren te kunnen melden. De organisatie hoopt hiermee sneller dan gepland de consumenten duidelijkheid te geven, nadat eerder verwarring was ontstaan.

Volgens de autoriteit zijn nog wel producten op de markt waar eieren in zitten waarvan nog niet duidelijk is of die zijn gemaakt met besmette eieren. De levensmiddelenindustrie zoekt zelf uit in welke producten die eieren mogelijk zitten.

Producten waarin ei zit verwerkt

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de fipronil-crisis beperkt gebleven tot eieren en kan de 'eiersalade en de appeltaart in de supermarkt gewoon gekocht worden'. Ook voedingsmiddelenbedrijf Unilever liet eerder al weten dat zijn eiproducten 'geen risico vormen'. Land- en tuinbouworganisatie LTO stelt dat de eieren die nu naar de supermarkt gaan 'volkomen veilig zijn'.

Van Vollenhoven: 'De NVWA faalt'

Het eierschandaal toont aan dat de NVWA een potje maakt van het toezicht op ons eten. Dat stelt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, in het Algemeen Dagblad. Hij maakt zich zorgen over de voedselveiligheid in Nederland.

Van Vollenhoven: 'De NVWA zou moeten opkomen voor het publieke belang, de voedselveiligheid. Helaas is de inspectie in de praktijk geen voedselwaakhond, maar een verlengstuk van het economisch beleid.''

De verantwoordelijkheid voor veilig voedsel kan niet worden overgelaten aan het bedrijfsleven, meent de oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. 'Dat weten we ook uit eerdere voedselschandalen. Er lijken al meer dan een jaar eieren te worden verkocht die fipronil bevatten.'

'Onnodig veel verwarring'

Volgens Clemens Sassen van communicatiebureau HuijskensBickerton, deskundige op het gebied van crisiscommunicatie, heeft de communicatie van toezichthouder NVWA voor onnodig veel verwarring bij consumenten gezorgd.

Sassen benadrukt niet betrokken te zijn bij de communicatie over het onderwerp, maar heeft vanuit zijn expertise en als eierconsument 'met verbazing' zitten kijken. ,'Zeker een belangrijke club als de NVWA moet over dit soort dingen die de volksgezondheid raken eenduidig zijn.'

Volgens Sassen is een duidelijk advies belangrijk, omdat mensen fipronil niet kennen en de gevaren niet zelf kunnen inschatten. Wat de NVWA nu moet doen, is lastig te zeggen. 'Het is in ieder geval belangrijk vanaf nu zo duidelijk mogelijk te zijn.'

Verbod op verkoop eieren

Zo'n 180 pluimveebedrijven waar een bestrijdingsmiddel met de verboden chemische stof fipronil is gebruikt, mogen hun eieren momenteel niet verkopen. De eieren die al in de handel waren, zijn teruggeroepen. Dit betekent een flinke schadepost voor de supermarktsector. Volgens CBL-directeur René Roorda loopt die in de miljoenen. Over wie de schade moet gaan vergoeden gaat het CBL in overleg met de leveranciers.

Een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken zegt donderdag dat pluimveehouders met besmette eieren en kippen niet op financiële steun van de overheid kunnen rekenen. Het gaat niet om een zogenoemde bestrijdingsplichtige ziekte, zoals de vogelgriep, waarbij dieren moet worden geruimd. De problemen gelden als een private aangelegenheid waarvoor geen fonds is.

Ruimen van kippen

Diverse boeren met besmette kippen hebben hun dieren inmiddels al laten ruimen. Ze doen dat omdat ze anders kosten blijven maken, bijvoorbeeld voor voer, terwijl ze hun eieren niet mogen verkopen. Ze mogen de dieren ruimen en hebben daarvoor geen toestemming nodig, stelt de NVWA.

In Duitsland is vrees voor meer besmette eieren

Ook in de Duitse deelstaat Hessen wordt gevreesd dat er Nederlandse eieren zijn geleverd die zijn besmet met het verdelgingsmiddel Fipronil. Dit hebben de gezondheidsautoriteiten woensdag in Wiesbaden gezegd.

Ze stellen dat er dankzij goede coördinatie snel wordt ingegrepen en de verdachte eieren worden uit de handel gehaald. Dat is begonnen in de noordelijker gelegen deelstaten Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen. Er is een website voor klanten die de nummers van verdachte eieren willen checken. De besmette eieren worden ook door levensmiddelenzaken teruggenomen. De Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft bijna een miljoen eieren terug laten roepen.

Gevolgen eten besmette eieren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft laten weten dat het eten van besmette eieren kan leiden tot bijvoorbeeld misselijkheid of duizeligheid. De gevolgen op het langere termijn zijn nog niet duidelijk.

Reactie Brussel

De Europese Commissie staat 'in permanent contact' met de EU-landen over de situatie rond de met fipronil besmette eieren, maar blijft aan de zijlijn. Het toezicht op de voedingsmarkt is de taak van de nationale overheden, zoals in Nederland de NVWA.

Volgens een woordvoerster biedt de commissie wel een platform voor informatie-uitwisseling tussen de bevoegde autoriteiten in de EU-landen. Volgens Brussel treffen de betrokken landen, voornamelijk Duitsland, Nederland en België, de nodige maatregelen en is 'de situatie onder controle', zei ze donderdag tegen persbureau DPA.

In Nederland, België en Duitsland zijn inmiddels miljoenen eieren uit de handel en de winkelschappen gehaald.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / Algemeen DagbladBericht laatste geüpdatet op 3 augustus 2017 om 13:54 uur