NVWA trekt advies eierconsumptie deels in

nvwa-trekt-advies-voor-een-deel-in.jpg

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit krabbelt terug na de uitspraak die Freek van Zoeren van de NVWA dinsdagavond deed in Nieuwsuur.

Pluimveehouders ontstemd

Pluimveehouders zijn ontstemd over de uitspraken van Freek van Zoeren en zijn suggestie voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. Volgens Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO is die waarschuwing 'verschrikkelijk en totaal onnodig'.

Felle kritiek op communicatie NVWA

Partijen in de Tweede Kamer hebben felle kritiek op de communicatie van de NVWA over het al dan niet eten van eieren. CDA-Kamerlid Jaco Geurts noemt de onduidelijkheid onacceptabel. SP'er Frank Futselaar spreekt van 'chaos'.

Volgens CDA'er Geurts had de NVWA scherper en directer moeten communiceren richting de consument om onduidelijkheid te voorkomen. Dat is haar niet gelukt en daar moet zij op worden aangesproken, aldus Geurts woensdag.

Volgens hem heeft de pluimveesector zelf goed en adequaat ingegrepen door de eieren al in een vroeg stadium te 'blokkeren'. Hij vraagt zich wel af hoe de situatie elders in Europa is.

'Dit had nooit mogen gebeuren'

Ook GroenLinks is niet tevreden over het optreden van de NVWA. Die 'moet alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat consumenten zo goed en snel mogelijk geïnformeerd worden en de giftige eieren teruggehaald worden', aldus Kamerlid Rik Grashoff. 'Ook verdachte eieren moeten worden teruggehaald.' De besmetting met het bestrijdingsmiddel 'had nooit mogen gebeuren', stelt Grashoff. Hij wijst erop dat het gebruik van fipronil in de voedselketen strikt verboden is.Lees ook: zo kies je het beste ei

Bron: ANP MediaWatch / Omroep Gelderland