Onderzoek naar besmette eieren in volle gang

onderzoek-nvwa-eiergate080117.jpg

Het strafrechtelijk onderzoek naar de affaire met het gif fipronil dat in eieren terecht is gekomen, is volgens justitie 'in volle gang'. Zo zijn onder meer monsters genomen bij het bedrijf dat er verantwoordelijk voor zou zijn dat het verboden middel in eieren is beland. Ook is daar administratie in beslag genomen.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) richt zich bij het onderzoek niet alleen op dit bedrijf. Ook wordt gekeken naar de mogelijke toeleveranciers.Waarschuwing NVWA over besmette eieren

'We kijken in hoeverre de bedrijven de leverantie en toepassing van het schadelijk middel kan worden verweten', zei een woordvoerster van het Functioneel Parket, dat het onderzoek leidt. Zij noemt geen namen van bedrijven.

ChickFriend verantwoordelijk

Eerder werd bekend dat gedupeerde pluimveehouders het bedrijf ChickFriend uit Barneveld verantwoordelijk houden. Dat was ingehuurd om bloedluis te bestrijden.

Samenwerking met België

Vermoedelijk ligt de bron van de besmetting bij een Belgische leverancier van bestrijdingsmiddelen. Daarom wordt in het onderzoek zoveel mogelijk met België samengewerkt.

Bron: ANP