NVWA: '138 bedrijven met fipronil, geen besmette eieren meer in supermarkt'

nvwa-138-bedrijven-besmette-eieren.jpg

Veruit de meeste pluimveebedrijven die op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn gesloten, blijven vooralsnog dicht. De eieren van deze bedrijven zijn niet meer in de supermarkt te vinden, volgens de NVWA.

Onderzoek heeft uitgewezen dat in de eieren van de bedrijven die gesloten blijven inderdaad de verboden stof fipronil zit.

138 bedrijven met fipronil in eieren

De NVWA heeft donderdagavond testresultaten gepubliceerd. Op een lijst staan de codes van in totaal 138 bedrijven waar fipronil in de eieren is aangetroffen. Ieder bedrijf heeft een eigen eicode, legde een woordvoerder van de autoriteit uit.

De dienst raadt het eten van eieren van één bedrijf nog steeds voor iedereen af. Die eieren hebben de code 2-NL-4015502. Eieren van 58 bedrijven kunnen uit voorzorg beter niet aan kinderen worden voorgeschoteld wat de NVWA betreft.

Eieren in de supermarkt

Benno Bruggink, woordvoerder van de NVWA, laat tegenover de NOS weten dat de eieren van de 138 bedrijven niet meer in de Nederlandse supermarktschappen liggen. Bruggink: 'Als het goed is, zit er daardoor geen fipronil meer in Nederlandse eieren.'

Volgens de supermarktbranche liggen er vanaf vrijdagochtend in de Nederlandse supermarkten geen eieren met de stof fipronil. 'Vanaf morgen liggen alleen nog schone eieren in de schappen', garandeerde directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdagavond. 'Het is een flinke klus, want we moeten nog miljoenen eieren van de schappen halen. Dat gebeurt vanavond nog'.

De supermarkten balen ervan dat het zo lang heeft geduurd. 'Tijdens het crisisoverleg hebben we gisteren ook maximale snelheid geëist, zodat er zo snel mogelijk duidelijkheid is voor de consument. Ik ben blij dat we die duidelijkheid vandaag hebben gekregen', zegt Roorda. Een woordvoerder van de NVWA benadrukte donderdagavond dat de branche zelf verantwoordelijk is voor het terughalen van de besmette eieren.

CBL-directeur Roorda zegt dat het zou kunnen dat sommige schappen vrijdag leeg zijn. Bepaalde categorieën eieren zullen mogelijk enkele dagen niet verkrijgbaar zijn. 'Dat zal na het weekend worden. Maar er zijn voldoende eieren in Nederland.'

Welke eieren zijn besmet?

De NVWA heeft op haar site een lijst staan van eieren waarin de giftige stof fipronil is gevonden. Deze lijst wordt continu bijgewerkt. Er worden stalnummers toegevoegd of de eicode wordt verwijderd als de stal schoon is verklaard.

De code op een ei is wettelijk verplicht. De codes op de website bevatten vaak de letter X. Die letter staat niet op een ei, maar staat voor ieder mogelijk getal. De laatste reeks getallen op het ei verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit maakt traceren mogelijk, mocht er met de eieren later iets mis blijken.Overzicht codes van eieren met fipronil (NVWA)

Eerder deze week gaf de NVWA het advies om even geen eieren meer te eten. Dit advies werd later aangepast naar het niet eten van eieren waarbij de code op het ei op de lijst van de NVWA staat.

Wat is het risico van het eten van een besmet ei?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet eerder al weten dat het eten van eieren die de giftige stof fipronil bevatten, geen acute gezondheidseffecten oplevert. Op korter termijn kan het wel zorgen voor klachten als misselijkheid, overgeven, buikpijn, duizeligheid, en epileptische aanvallen.

Sommige bedrijven mogen weer open

In totaal had de NVWA zo'n 180 bedrijven geblokkeerd. Bedrijven waar aantoonbaar geen fipronil in de eieren zit, mogen weer open. 'De stallen van de geblokkeerde bedrijven blijven op slot totdat ze schoon worden verklaard', liet de autoriteit weten.

Bron: ANP / NVWA / NOSDit bericht is geüpdatet op 4 augustus 2017 om 09:16