Albert Heijn haalt nog meer eiersoorten uit de schappen

eieren-ah-weg080417.jpg

Albert Heijn heeft uit voorzorg nog meer eieren uit de schappen gehaald. In totaal gaat het nu om 25 van de 38 verschillende eiersoorten die in de schappen liggen, laat een woordvoerder vrijdag weten.

Aanleiding is het gifschandaal met de verboden stof fipronil. Donderdag haalde Albert Heijn al veertien soorten eieren terug bij al zijn supermarkten. Het betreft onder meer AH Vrije uitloop eieren, AH bio eieren, blije kipeieren, Kakelgoud 4-granen, AH verse scharreleieren en basic witte scharrel ei.

'Terugroepactie is een enorme operatie'

Volgens de woordvoerder zijn de betreffende eieren mogelijk nog niet uit alle schappen verdwenen omdat de terugroepactie een enorme operatie is. 'Maar er zit wel een kassablokkade op de betreffende producten waardoor de klanten er niet de winkel mee uit kunnen', aldus de woordvoerder.

Jumbo volgt beleid NVWA

Jumbo, na AH de grootste supermarktketen van Nederland, wil niet zeggen welke eieren zijn teruggehaald. 'Wij volgen het beleid van de NVWA hierin. Verder doen wij hierover geen mededelingen', aldus een woordvoerster.

Uitgebreide lijst

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdagavond een zwarte lijst met eieren waar fipronil inzit fors uitgebreid. Daarop staan nu de eicodes van in totaal 138 bedrijven waar fipronil in de eieren is aangetroffen.

'Alle eieren in supermarkt veilig'

Volgens René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), zijn er donderdagavond miljoenen eieren bij duizenden supermarkten weggehaald. Daarmee zijn alle eieren die nu nog in de schappen liggen volgens hem schoon. 'Er zijn supermarkten die de helft van hun assortiment uit de schappen hebben gehaald. Hier en daar zul je wat lege schappen zien. Maar er zijn nog voldoende eieren', aldus Roorda.

Veel lege schappen

Een kleine steekproef vrijdagochtend leert dat bij veel supermarktketens de schappen met eieren nagenoeg leeg zijn. In de lege vakken verwijzen de supers met briefjes naar de website van de NVWA voor meer informatie.

Bron: ANP