'Terugroepen eierproducten onnodig'

mayonaise-eieren080717.jpg

Voedingsmiddelen waar eieren inzitten die besmet zijn met de giftige stof fipronil zijn veilig om te eten. Als het er al inzit zijn de concentraties dusdanig laag dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen, zegt Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) op basis van onderzoek door de sector.

Volgens haar hoeven er vooralsnog geen etenswaren uit de schappen gehaald te worden. Geluk kan niet zeggen hoeveel producten zijn onderzocht en bij hoeveel producten fipronil is aangetroffen. Eieren worden verwerkt in tal van producten, waaronder mayonaise, cake, ijs, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen en chocolade.Besmette eieren: in gesprek met de NVWA

Vorige week moesten er miljoenen eieren bij duizenden supermarkten teruggehaald worden naar aanleiding van het gifschandaal met fipronil.

Commentaar foodwatch

Voedselwaakhond foodwatch vindt het voorbarig om nu al te concluderen dat er geen voedingsmiddelen besmet zijn met te hoge gehaltes fipronil. 'Het is totaal onduidelijk welke voedingsproducten nu zijn getest op fipronil', aldus de organisatie. Consumenten blijven volgens foodwatch in het duister tasten.

'Volksgezondheid moet op nummer één'

De consumentenorganisatie snapt ook niet dat Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het onderzoeken van voedingsmiddelen aan de levensmiddelenbranche zelf overlaat. 'De inspectiedienst moet de volksgezondheid op nummer één zetten en niet langer met een economische bril naar voedselschandalen kijken', aldus foodwatch.

Eigen verantwoordelijkheid

Volgens de NVWA is de sector 'er zelf verantwoordelijk voor dat er veilige producten op de markt komen.'

Bron: ANP