Mogelijk toch nog foute eieren met gif in supermarkt

mogelijk-toch-nog-giftige-eieren-supermarkt.jpg

Het is mogelijk dat er nog steeds eieren met de giftige stof fipronil in de schappen van de supermarkt staan. Dit schrijft de Telegraaf.

Boeren die gebruik hebben gemaakt van de diensten van Chickfriend, kunnen zich nog altijd melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Eerder deze week is ChickFriend uit Barneveld verantwoordelijk gesteld dat het giftige middel fipronil in eieren terecht is gekomen.

Niet alle eieren op de lijst van de NVWA

Indien blijkt dat deze eieren besmet zijn met fipronil kunnen deze eieren nog steeds worden toegevoegd aan de lijst die de NVWA gisteren publiceerde. Hierdoor kunnen er dus mogelijk nog besmette eieren in de schappen liggen.

Eieren die al in de supermarkt liggen, worden pas weggehaald als de NVWA heeft bepaald dat er fipronil in zit.

De NVWA en supermarktkoepel CBL hebben door deze nieuwe informatie vrijdagmiddag een spoedoverleg over de besmette eieren. Volgens landbouworganisatie LTO gaat het om ongeveer vijftien bedrijven die nog niet zijn gecontroleerd. Verder zijn er ook nog boeren waar Chickfriend langs is geweest, maar wat niet in de administratie van Chickfriend staat genoteerd.

Achterhouden van informatie

Volgens Hennie de Haan, voorzitter van pluimveehoudersorganisatie NVP zijn er mogelijk eierboeren die proberen om informatie achter te houden. De Haan laat tegenover het Algemeen Dagblad (AD) weten: 'Er zal nog lange tijd streng op fipronil worden gecontroleerd. Wij hebben iedereen opgeroepen om zich te melden. Voor boeren die doelbewust informatie achterhouden, zijn de problemen niet te overzien.'

Albert Heijn

De Albert Heijn geeft tegenover het AD aan dat ze niet kunnen garanderen dat alle eieren in de schappen schoon zijn. Wel heeft het bedrijf een groot deel van het eierassortiment uit de winkel gehaald.

Ook in zijn filialen in België haalt Albert Heijn preventief eieren uit de schappen. Het gaat om eieren uit Nederland, in totaal 25 van de 38 aangeboden soorten. Ook supermarktketens Colruyt en Delhaize hebben maatregelen genomen, zeggen woordvoerders tegen persagentschap BELGA vrijdag. Bij geen van de ketens zou er gevaar voor de volksgezondheid zijn.

HEMA

Warenhuisketen HEMA maakte vrijdag bekend dat ze alle verse scharreleieren per direct uit de verkoop halen. Volgens HEMA gaat het om een voorzorgsmaatregel. Het gaat om de scharreleieren met houdbaarheidsdata die vallen in de periode 4 augustus tot en met 27 augustus.

Bron: Telegraaf / Algemeen Dagblad / ANP