Kabinet stelt 'grondig onderzoek' in naar fipronil-besmetting

fipronil-eieren-kabinet080417.jpg

De onrust die is ontstaan over eieren die het giftige fipronil bevatten is 'meer dan begrijpelijk'. Dat vinden minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw. Ze gaan 'grondig onderzoeken' hoe de besmetting met het bloedluisbestrijdingsmiddel heeft kunnen gebeuren.

De afgelopen dagen kreeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het verwijt onnodige extra onrust te hebben gezaaid met gezwalk en tegenstrijdige adviezen. Onder meer CDA en SP en verscheidene deskundigen oordeelden hard en de eiersector was in zijn wiek geschoten. Maar de twee bewindslieden wijzen erop dat de NVWA tussen twee vuren zit en zowel wordt aangewreven dat ze te slap als te streng optreedt.

NVWA heeft 'zorgvuldig beoordeeld'

De dienst moest 'strikt handhaven' om de voedselveiligheid en het vertrouwen van de burger te waarborgen, schrijven Schippers en Van Dam donderdag aan de Tweede Kamer. Bovendien moesten de meest kwetsbare consumenten beschermd worden. De NVWA heeft volgens het tweetal 'zorgvuldig beoordeeld' of er gevaar voor consumenten was.

Duitsland haalt Nederlandse eieren uit de schappen

'Gesold met onze voedselveiligheid'

CDA-Kamerlid Jaco Geurts begrijpt niet dat Schippers en Van Dam stellen dat de onduidelijkheid over de eieren nu is weggenomen. De brief levert volgens hem alleen maar meer vragen op. Geurts wijst erop dat de Belgen al in juni wisten dat er fipronil in sommige eieren zat. Hij noemt het ongehoord en onacceptabel dat de consument pas veel later werd ingelicht en is 'woedend dat er wordt gesold met onze voedselveiligheid'. 'De onderste steen moet zo snel mogelijk boven.'

Bron: ANP