Pluimveehouders willen snel afspraken over 'schone eieren'

schone-eieren080917.jpg

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en de Landelijke Vakbond Pluimveehouders (LVP) willen woensdag afspraken maken over de omgang met schone eieren en niet-besmette kippen van geblokkeerde bedrijven.

De pluimveehouders zitten te springen om die afspraken. Dat heeft Hennie de Haan van de LVP dinsdagavond in Barneveld gezegd.

'Toezichthouders zijn niet eenduidig'

Volgens De Haan is het hoog tijd dat de 'eierstroom' weer op gang komt. 'De crisis duurt nu al twee weken. Pluimveehouders die meer stallen hebben weten nog steeds niet wat ze moeten doen als een stal besmet is met fipronil en de andere stallen niet. Toezichthouders zijn ook niet eenduidig. Het moet nu echt vlotter gaan.'

Bijeenkomst voor pluimveehouders

De NVWA en de LVP waren dinsdag op een door de gemeente Barneveld en landbouworganisatie LTO georganiseerde bijeenkomst voor pluimveehouders. Daar kwamen ongeveer driehonderd boeren op af. Pluimveehouder Martijn van Veldhuizen uit Lunteren hoopte antwoord te krijgen op de voor veel getroffen boeren prangende vraag hoe zij hun stallen weer schoon kunnen krijgen. 'Dat antwoord kwam nog niet, maar het is wel duidelijk geworden dat iedereen binnen de sector dag en nacht bezig is om de crisis te bezweren', zei hij.

Imagoschade Nederlandse eiersector

Volgens kippenboer Jacco Wisserhof uit Rhenen staat het water sommige collega's al 'boven de lippen'. 'We moeten met zijn allen ons uiterste best doen om dit te boven te komen.' NVP-voorzitter De Haan bevestigde dinsdag dat sommige boeren aan de rand van een faillissement staan. LTO benadrukt dat er hard gewerkt moet worden aan de imagoschade die de Nederlandse eiersector heeft opgelopen. 'We moeten zo snel mogelijk weer een onbesproken product leveren in binnen- en buitenland.'

Bron: ANP