Scharrelei in je eiersalade is niet diervriendelijk

scharrelei-dieronvriendelijk-780.jpg

Ruim een kwart van de eiersalades in de Nederlandse supermarkten bevat nog steeds scharreleieren, zegt duurzaamheidsstichting Questionmark. Dat zijn na kooieieren (ofwel legbatterij-eieren) de minst diervriendelijke eieren.

Hoewel 'scharrel' natuurlijk klinkt, is dat het allesbehalve, is op de site van Questionmark te lezen: 'De leghennen komen nooit buiten, "scharrelen" met duizenden dicht op elkaar en doen dat zonder het puntje van hun snavel. Deze wordt namelijk onverdoofd verwijderd.'Lees ook: Codes en keurmerken, hoe weet je of een ei diervriendelijk is?

Volgens Questionmark verkopen onder meer Albert Heijn, Plus, Coop en Jan Linders eiersalades met scharrelei. Kooieieren mogen niet meer los worden verkocht maar nog wel in producten worden verwerkt. In de onderzochte salades werden die niet gevonden.

Welke eiersalade moet je hebben?

Questionmark stelde een Eiersaladewijzer op op basis van 22 onderzochte eiersalades. Daarbij werd ook op zout en calorieën gelet. Bekijk via de eiersaladewijzer op de site van Questionmark welke eiersalades wel en niet diervriendelijk zijn.Noot van de redactie aangaande het gebruikte beeldmateriaal: aanvankelijk is bij dit artikel per abuis een foto geplaatst van legbatterijkippen. Wij betreuren het dat deze onzorgvuldigheid onze site is binnengeslopen en dat we hiermee een verkeerde voorstelling van zaken hebben gegeven. Dit was niet onze bedoeling en wij hebben de afbeelding inmiddels vervangen.

Bron: ANP / Questionmark