Stinkt je vaatwasser? Onderhouden en schoonmaken doe je zo
Je vaatwasser spoelt dan wel schoon, maar moet regelmatig zelf ook gereinigd worden. Dat vergeten we weleens, waardoor een apparaat kan gaan stinken. Hoe pak je een geurende vaatwasser aan?
Dé truc om geur weg te werken is witte schoonmaakazijn. Maar of hij nu wel of niet stinkt, je moet je vaatwasser onderhouden als je wil dat hij lang meegaat. Dat begint met een goede schrobbeurt elk kwartaal:
- Sopje met azijn: Vul je gootsteen of een afwasteil met heet water en voeg voor elke vijf delen water een deel witte azijn toe.
- Laten weken: Haal alle onderdelen uit de wasmachine (alle rekjes, filter(s) en andere stukken die je kunt losmaken) en laat ze in je spoelbak weken.
- Schone filter: Spoel je filter goed af onder de kraan, want die zorgt ervoor dat er geen vuil in de pomp komt. Met een afwas- of tandenborstel krijg je de laatste voedselrestjes weg.
- Schrobben: Haal alle etensresten van de bodem van de vaatwasser. Doop een theedoek in het sopje van water en azijn en ga aan het schrobben. Azijn helpt tegen de geur. Geen azijn in huis? Met baking soda (zuiveringszout) en citroen kun je ook aan de slag. Of gebruik een vaatwasreinigingsproduct.
- Tandenborstel: Ga hardnekkige voedselresten met een tandenborstel te lijf. Gebruik liever geen schuurspons, want dat kan krassen nalaten op het ijzerwerk. Laat de resten even weken voor je ze te lijf gaat.
- Rubbers: Vergeet de boven- en buitenkant van je deur niet, die vast vol vette vingerafdrukken zitten. Heet water met afwasmiddel werkt daarvoor beter. Sla de dichtingsrubbers van de deur niet over, want die zijn vaak de boosdoeners voor de geur van je vaatwasser. Je tandenborstel komt opnieuw van pas: met wat baking soda of schoonmaakmiddel erop kun je ophopend vuil in de gleuven wegschrobben.
Kopje azijn laten draaien
Lijkt je dat te veel gedoe? Je kunt ook een kopje met witte azijn achterin op het rekje in je vaatwasser zetten en je apparaat op het heetste programma laten draaien (natuurlijk zonder vaat erin). Wat ook goed werkt is een theelepel baking soda in het bakje waar normaal het vaatwasblokje komt en daarna de heetste stand. Er zijn ook speciale producten te koop om je apparaat te reinigen, maar tegen geur is azijn alvast effectief.
Hete spoelbeurt
Denk elk half jaar aan een spoelbeurt op de heetste stand om alle leidingen schoon te maken. Gebruik daarvoor wel reinigingsmiddel voor vaatwassers. Als er eten in de afvoer terechtkomt, kun je er namelijk zelf niet bij. Check meteen ook of er in de reservoirs voor vaatwasmiddel geen viezigheid schuilt.
Verstopte sproeiarmen
Controleer zeker elk half jaar ook of de uiteinden van de sproeiarmen niet verstopt zitten. Dat kan de reden zijn dat je vaat niet meer zo schoon uit je apparaat komt. In dat geval spoel je ze gewoon onder de kraan uit. Met een satéprikker maak je de gaatjes weer vrij van vuil.
Moderne vaatwassers hebben daarvoor een handig kliksysteem. Zie je dat niet, check dan de handleiding om te zien hoe je de armen correct losmaakt en weer vaststeekt: vaak moet je de onderste arm naar boven trekken om de bovenste arm los te maken. Terugplaatsen doe je meestal door de onderste arm vast te klikken en de bovenste stevig aan te draaien.
Stank voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Een open deur: schraap zeker de grote stukken van je borden af voor je ze in je vaatwasser steekt. Maak er een gewoonte van om elke dag de voedselresten onderin de vaatwasser te verwijderen en om wekelijks de filter (in de bodem van je vaatwasser) uit te spoelen. Neem ook de plaat mee, als die er is. Zo ben je het stinken voor.
Kijk je filter na op plekken
Een continu schone filter is in feite het belangrijkste aandachtspunt. Check of er zich kalkaanslag of vet in heeft opgehoopt, die de goede functionering van je filter in de weg staat. Als je kalkaanslag (mineraalresten) ziet, dan zit je met hard water. Gele, bruine of roestkleurige vlekken kunnen wijzen op een te hoog ijzergehalte van je water.
Frisse citroengeur
Nog een laatste tip: leg een halve citroen (of wat schijfjes) tussen de vaat in de vaatwasser, bijvoorbeeld in je bestekbakje. Die kan een aantal wasbeurten mee en zorgt voor een fris ruikende, glimmende vaat.