Houten snijplank onderhouden en schoonmaken, zo doe je dat

201013 snijplank citroen.jpg

Het idee dat een houten snijplank minder hygiënisch zou zijn dan eentje van kunststof, is achterhaald. Maar dat neemt niet weg dat je duurzame keukenvriend andere zorg nodig heeft om jarenlang mooi en hygiënisch te blijven. Een grote beurt om de twee maanden is belangrijk. Dit moet je weten.
 

Hout leeft en is onderhevig aan natuurwetten. De tannine in het hout doodt zelf een groot deel van de bacteriën, een hygiënisch voordeel van een houten snijplank. Maar: als je plank te vochtig (hout neemt makkelijk water op), te warm of te droog wordt, ontstaan er kloven en die vinden bacteriën geweldig. 

Altijd op haar zij

Steek je plank dus nooit in de vaatwasser, maar was haar altijd met de hand. Gebruik geen heet water en laat haar niet te lang nat worden. Zet je plank áltijd op haar zij – dus niet alleen om te drogen – met de houtnerf rechtop. Bewaar je plank liefst niet naast het fornuis, waar het spatten kan opvangen.

Tip: gebruik verschillende planken

Schoonmaken doe je door je plank gewoon onder de kraan af te spoelen met een schuurspons of vaatdoek, en met een theedoek droog te deppen. Afwasmiddel is niet nodig, maar wel aangeraden na contact met rauw vlees, gevogelte of vis. 

Overigens: snij liefst eerst je groenten voor je aan rauw vlees of vis begint en spoel de plank tussen de snijbeurten af. Nog beter is het om verschillende (en telkens dezelfde) planken voor je vlees, groente en brood te gebruiken. Zo voorkom je dat bacteriën in het vlees op je groente terechtkomen.

Denk aan grote beurten

Elke twee maanden onderhoud je je snijplank met olie, zout, witte azijn en citroensap. Reinig je plank eerst door haar met citroensap of witte azijn in te smeren, om vlekken en eventuele geuren te laten verdwijnen. Wrijf dan met een theedoek (zee)zout op je plank en laat het mengsel van zout en citroensap of azijn zeker twintig minuten intrekken. 

Smeer je plank met citroensap of witte azijn in, wrijf dan (zee)zout op je plank en laat het zeker twintig minuten intrekken. Nu is ze klaar om ingeolied te worden
 

Inoliën voor bescherming

Spoel de plank af en dep haar goed droog. Zo is ze klaar om helemaal met minerale olie te worden ingewreven, wat een natuurlijk beschermlaagje vormt. Gebruik liefst een neutrale olie, zoals amandel- of druivenpitolie. Olijfolie wordt afgeraden, omdat het sneller kleverig en vies wordt. Geef de plank na het intrekken liefst nog een tweede, misschien zelfs derde of vierde oliebeurt.

Nooit te veel olie

Ook tussen het afspoelen na elk gebruik en de tweemaandelijkse grote beurten door, is het goed om je plank wat olie te gunnen. Hoe vaak moet dat dan? Je kunt zelf voelen of de plank uitgedroogd is. Als je je plank verzadigd is, zal ze geen olie meer opnemen. Afhankelijk van je gebruik is dat elke week of elke maand.

Voorkom kloven

Je hoeft je plank niet meteen weg te gooien als er kloven zijn. Diepe groeven in een houten plank zijn 'hygiënischer' dan de oppervlakkige groeven die in een kunststofplank ontstaan: in kloven zijn bacteriën verder verwijderd van het vlees of de groenten op je houten plank. Kloven staan evenwel niet mooi en voorkomen is beter.