Krasjes in hout tover je zo weg

201030 hout walnoot.jpg

Stoor je je aan de krasjes in je houten kastje of vloer? Dan ben je vast blij met deze natuurlijke en doodsimpele tip.

De diepste krassen zul je er niet mee verwijderen, maar voor oppervlakkige en iets hevigere krassen heb je alleen maar een walnoot nodig. Houd de walnoot stevig tussen je vingers en wrijf over de krassen. Je ziet hoe het natuurlijke vet van de noot de krassen gelijk opvult en bijna onzichtbaar maakt. 

Ook voor vochtkringen

Lichtgekleurde kringen door vocht op je houten salontafel haal je trouwens ook met een walnoot weg. Bij het verwijderen van zowel kringen als krassen zal het glimmende vet van de noot je vloer of meubelstuk meteen ook een frisse uitstraling geven. Let wel: als je net je hout met boenwas een beschermend laagje hebt gegeven, zal de truc niet goed lukken.

Hout opboenen

Om grotere oppervlakken er weer nieuw uit te laten zien, kun je eveneens walnoot gebruiken. Vermaal enkele noten met een beetje olijfolie tot een pasta. Wrijf de pasta met een zachte doek in het hout en laat het enkele uren drogen. Wat niet in het hout trekt, haal je er met een doek of zachte borstel weer af. 

Andere natuurlijke middelen

Geen walnoten in huis? Dan heb je misschien wel koffiedik, of witte azijn en olijfolie? Dit zijn enkele van de 'wondermiddeltjes' die iedereen in huis heeft of zou moeten hebben voor huishoudelijke taakjes. Je kunt het ook gebruiken om je hout op te boenen, al zul je er moeilijker krassen mee weg krijgen. 

  • Koffiedik: Bewaar na het zetten van koffie het bezinksel. Maak de koffiedik vochtig met water of lijnzaadolie en wrijf het op de vlekken in je houten vloer of meubel om ze op te helderen. Je kunt er ook kleine gaatjes of scheurtjes mee opvullen. Verwijder na het intrekken de overtollige substantie met een doek of zachte borstel.  
  • Azijn en olijfolie: Neem een deel witte azijn (een kwart kopje) voor vier delen olijfolie (een vol kopje) olijfolie. Deze huismiddelen vormen samen een uitstekend schoonmaakmiddel. Het mengsel werkt ook goed om krassen in hout op te vullen en je hout een frisse uitstraling te geven, als een natuurlijke boenwas.