background branding

Kliko schoonmaken: de beste tips én zo voorkom je viezigheid

130422 kliko site.jpg

Zeg eens eerlijk: hoe vaak maak jij je kliko(‘s) schoon? Dit klusje staat bij de meeste mensen vast niet hoog op het prioriteitenlijstje, want eerlijk is eerlijk: we houden die klep liever dicht dan open…

Toch is het met de lente en de zomer in aantocht geen verkeerd idee om je kliko nog even een goede onderhoudsbeurt te geven. Dit voorkomt namelijk ook weer extra ranzigheid, wanneer het warmer wordt en het ongedierte op jouw exotisch ruikende kliko afkomt. Daarom geeft Radar je op de valreep nog wat handige tips:

1. Verzamel (groene) zeep, heet water en een lange bezem

De kliko is een grote bak, dus bereid je voor op een flinke schoonmaakbeurt. Zorg ervoor dat je hiervoor de volgende spullen bij de hand hebt: groene zeep, want goedkoop en milieuvriendelijk, heet of kokend water in grote hoeveelheden en een bezem met een lange steel. 

Het beste is om een bezem of borstel te gebruiken die niet al te hard is, omdat je daarmee het vuil niet goed weg zal krijgen. Pak daarom een borstel die vrij zacht is, zodat je er gemakkelijk mee kunt poetsen. 

2. Laat de zeep even inwerken

Gooi nu een flinke scheut zeep de container in en volg met een paar goede emmers warm of kokend water. Probeer ook de randen van de kliko meteen mee te pakken, zodat het meest grove vuil op de bodem in de plas water en zeep terechtkomt. 

Nu is het zaak om de zeep even zijn werk te laten doen. Je kunt de kliko nog een beetje heen en weer bewegen, zodat het mengsel goed mixt met het vuil. 

3. Poets erop los

Nu is het tijd voor het echte werk. Afhankelijk van je lengte kan het verstandig zijn om er een krukje bij te pakken of om de kliko even op z’n kant te leggen. Nu de zeep het grofste vuil heeft losgeweekt, kun je met de bezem aan de gang. Poetsen, poetsen, poetsen!

4. Spoel goed na

Nu je flink hebt gepoetst, laat je het water uit de kliko stromen en spoel je het nog een keertje na. Idealiter pak je er voor dit klusje even een tuinslang bij, maar pas op met een hogedrukspuit! Deze kan het plastic van de kliko namelijk beschadigen. 

Huur een bedrijf in voor de schoonmaak

Een tip die niet echt in het stappenplan thuishoort, maar die we wel mee willen geven: je kunt ook een bedrijf inhuren, mocht je dit klusje echt helemaal niet zien zitten. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je er simpelweg nooit aan toekomt of gewoon geen plek hebt om je kliko uitvoerig schoon te gaan maken. 

De kosten van een schoonmaakbedrijf hangen af van de gemeente waar je woont en hoe vaak de container gereinigd wordt. Zo kun je ervoor kiezen om het elke maand te laten doen, of gewoon een keer in het jaar. Een kleine zoektocht op Google geeft je genoeg resultaten!

Voorkomen is beter dan genezen

Hopelijk heb je inmiddels een brandschone kliko na al dat harde geboen of door iemand in te huren. Maar wil je nou voorkomen dat je dit nog veel vaker hoeft te doen? Wees je dan wat bewuster met hoe je omgaat met je afval. Zo kun je allerlei afval, zoals eierschalen, koffiedik, bananenschillen en theezakjes, ook recyclen en hoef je deze niet meer weg te gooien. 

Daarnaast kun je oude kranten of speciale biologisch afbreekbare afvalbakken onderin de kliko leggen. Deze zorgen voor vochtopname en houden het ergste vuil weg. Denk bovendien na over de plek waar je de afvalbak neerzet; hou deze bijvoorbeeld uit de brandende zon. En tot slot: een takje klimop weert maden uit je bak en een panty of ander oud kledingstuk met mottenballen houdt de meeste vliegen weg!